Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Odpady zde nechceme, odmítají lidé v Mostkovicích a Biskupicích plány investorů. Sepisují petice

Lidé z Mostkovic a Biskupic na Prostějovsku odmítají odpadová centra, která tam chtějí postavit soukromé firmy. Bojí se znečištění podzemních vod, zápachu, nárůstu dopravy nebo prašnosti. Výstavbě linek na zpracování odpadů z celého Prostějovska chtějí za každou cenu zabránit.

Petice proti odpadům
Lidé v obou obcích založili skupiny a podepisují petice.
Mostkovice
Biskupice

Super moderní zařízení plazmového zplyňování odpadů za jednu a půl miliardy chce v areálu bývalého Vojenského opravárenského podniku u Mostkovic vybudovat ostravská společnost PGP Terminal. V Biskupicích hodlá linku na výrobu alternativního tuhého paliva postavit nadnárodní odpadová společnost FCC. Investice se podle vedení obce pohybuje kolem čtvrt miliardy.

Kapacita obou zařízení je kolem 50 tisíc tun odpadů ročně, což zhruba pokrývá potřeby Prostějovska. Proti tomu se však v obou obcích zvedla vlna odporu. Lidé chtějí stavbám zabránit a začali podepisovat petice.

"Stavba je v rozporu s platným územním plánem Mostkovic. Jde nám o rozvoj obce se zdravým ovzduším, rekreačním zázemím Plumlovské přehrady a nově vybudovaným zázemím pro cyklistiku a turistiku, které by se značně utlumily. Navíc se jedná o území, v jehož těsné blízkosti jsou nové rodinné domy," argumentuje zástupce mostkovického petičního výboru Pavel Mareš.

Mezi lidmi panují obavy také z likvidace nebezpečných a nemocničních odpadů, z nárůstu dopravy, zápachu, úniku nebezpečných látek, zamoření spodních vod nebo z toho, že jde zatím o ne příliš vyzkoušenou technologii. 

Lidé se bouří proti odpadovému centru u Mostkovic. V žádném případě nejde o spalovnu, hasí požár investor

Nevoli vzbudil plán na vybudování zařízení na termické zpracování odpadů v bývalém areálu VOP u Mostkovic poblíž Prostějova. Ačkoliv investor ubezpečuje, že nejde o spalovnu, ale o supermoderní plazmovou technologii, místní obyvatelé jsou proti....

Jednatel PGP Terminal Petr Břenek obavy mírní. “Jsou neopodstatněné. Nabídnutá kapitálová účast měst a obcí v celém projektu definuje jednoznačný kontrolní mechanismus, jaký odpad bude využitý," tvrdí. Celý provoz včetně vstupů bude hermeticky uzavřený, což bude eliminovat zápach, únik odpadní vody a další negativní vlivy na životní prostředí. Doprava bude vedena mimo obce, součástí by mělo být také dobudování místního obchvatu.

Stejná kritika se snesla rovněž na linku v Biskupicích, proti které se již jednoznačně ohradily okolní samosprávy. Petice upozorňuje například na ochranné pásmo zdrojů vod, zvýšenou dopravu, na kterou místní silnice nejsou absolutně stavěné, nebo blízkost domů v řádu desítek metrů od plánované odpadové linky. 

“Mohu potvrdit, že jsme zaslali otevřený dopis společnosti FCC s vyjádřením nesouhlasu k záměru, který podepsali všichni zastupitelé obce Biskupice a dalších 32 zastupitelů okolních obcí. Dále jsme zaslali informaci o našem nesouhlasu i městu Prostějov. Úzce spolupracujeme se zapsaným spolkem Ochrana životního prostředí Biskupic a okolí, který připravil petici. Věřím, že naše společné úsilí nebude zbytečné,” doufá starostka Biskupic Iveta Kišacová

Mluvčí FCC Kristina Jakubcová vysvětluje, že firma hodlá s obyvateli a obcemi otevřeně komunikovat a detailně vysvětlovat všechny aspekty celého projektu. Klíčová bude podle ní dokumentace EIA o posuzování vlivu stavby na životní prostředí. "Jedná se o mechanickou úpravu odpadů, kdy odpady postupně prochází procesy, jako jsou drcení, sítování, pneumatická separace, odloučení magnetických a nemagnetických kovů a optické třídění. Hlavním výstupem je tuhé alternativní palivo pro energetické využití ve fluidních kotlích tepláren nebo v cementárnách,” popsala.

Biskupice odmítly výstavbu odpadové linky. Obec udělá vše pro to, aby plánu soukromé firmy zabránila

S jednoznačným odporem se v Biskupicích na Prostějovsku setkal plán odpadové společnosti FCC, která v bývalém areálu zdejšího zemědělského družstva v těsné blízkosti domů hodlá vybudovat linku na zpracování odpadů. Zastupitelstvo slíbilo, že...

Mostkovice a Biskupice přitom upozorňují na to, že existuje celokrajský odpadový projekt, který obce a města komunálního odpadu zbaví a navíc jim zajistí plnou kontrolu nad provozem, jeho ekonomikou a cenami. Prostějov ovšem z krajského odpadového projektu nedávno vystoupil. Náměstek primátora Jiří Pospíšil (Pévéčko) potvrdil, že jedním z důvodů tohoto kroku byly právě projekty Mostkovicích a Biskupicích. V prostějovské pobočce FCC má navíc radnice podíl. 

"Do budoucna budeme muset na likvidaci odpadů stejně vypisovat výběrové řízení, takže všechny varianty jsou ve hře. V současné době máme tři nabídky, jak odpad likvidovat," řekl náměstek.

Tento krok Prostějova v minulosti ostře kritizoval hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN). "Je to pro mě nepochopitelné rozhodnutí. Nejsem si jistý, v zájmu koho se to událo. Jsem si ale naprosto jistý, že v budoucím zájmu občanů Prostějova a okolních obcí to není a nebude. Jsem si jistý, že krajský projekt jde správným směrem. Zcela transparentně a hlavně ve prospěch občanů zapojených měst a obcí. S nulovými benefity pro soukromé nadnárodní firmy, zájmové skupiny nebo politiky. Tyto faktory zřejmě nebyly v Prostějově těmi rozhodujícími," nebral si servítky hejtman.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PGP Terminal

Štítky petice, kritika, Biskupice, Mostkovice, odpad, okres Prostějov, doprava, Prostějov, FCC, PGP Terminal, a.s., Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpady zde nechceme, odmítají lidé v Mostkovicích a Biskupicích plány investorů. Sepisují petice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.