Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Přerov chce zakázat žebrání v okolí obchodů a škol. Město už připravuje novou vyhlášku

Přerovská radnice chce zakázat žebrání na některých místech ve městě. Lidé si na žebráky stěžují hlavně v okolí obchodních řetězců nebo u škol. Město už začalo připravovat příslušnou vyhlášku, mohla by začít platit již během letošního roku.

"Nechceme, aby se na těchto místech povalovali lidé a žádali peníze po kolemjdoucích," vysvětlil primátor Petr Vrána (ANO). 

Chystaná vyhláška bude mít podobné parametry, jaké má už platné nařízení města, které zakazuje konzumaci alkoholu na veřejnosti ve vyjmenovaných lokalitách. Radní dali dohromady podněty z části Přerova, kde si lidé na žebrání stěžují, aby vyhlášku podložili argumenty. Její návrh poslali ministerstvu vnitra. Pokud bude ministerstvo s vyhláškou souhlasit, tak ji poté dostane ke schválení městská rada a zastupitelstvo.

Podle primátorova náměstka Miloslava Dohnala (ODS) bude při porušení vyhlášky následovat přestupkové řízení, které bude mít na starosti městská policie. Lidé, kteří ve městě žebrají o peníze, podle něj ale většinou nepracují, nepobírají sociální dávky a nemají evidovaný trvalý pobyt, takže případné pokuty bude obtížné vymáhat. Strážníci je ale díky vyhlášce zakazující žebrání budou moci z místa vykázat.

Squatů s bezdomovci v Olomouci ubývá, říká ředitel městské policie. Téma řešil i s ministrem Jurečkou

Pozměněný přístup k řešení problematiky lidí bez domova má přinést nová zákonná úprava této oblasti. Poznatky z praxe získával také v Olomouckém kraji ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který o tématu debatoval mimo jiné se zástupci...

Na skupinky lidí bez domova, kteří popíjejí alkohol a žebrají peníze po kolemjdoucích, si stěžují například provozovatelé supermarketů a hypermarketů. V Přerově sice platí vyhláška zakazující konzumaci alkoholu na těchto místech, avšak před příjezdem strážníků tito lidé alkohol většinou schovají a přestupek se jim obtížně prokazuje. Prodejci chtějí modernizovat kamerový systém, aby umožnil strážníkům nahlédnout do záznamů. Pokud z nich bude patrné, že dotyčný člověk konzumoval alkohol či žebral, bude možné ho z místa vykázat.

Vyhlášku zakazující žebrání v některých částech města loni na podzim schválilo prostějovské zastupitelstvo. Omezení platí například v okolí vlakového nádraží či supermarketů, na náměstích i v parcích, kde lidé bez domova po kolemjdoucích často požadují peníze, a to i nevybíravým způsobem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Robert Mročka

Štítky žebrák, zákaz, vyhláška, kriminalita, Přerov, peníze, alkohol, Petr Vrána, ANO 2011, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov chce zakázat žebrání v okolí obchodů a škol. Město už připravuje novou vyhlášku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.