Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prostějov opět přispěje na čistou vodu na Plumlovské přehradě. Dotace je padesát tisíc korun

Město Prostějov opět přispěje na čistotu vodu na vyhledávané Plumlovské přehradě. V minulosti zde turistický ruch zabily jedovaté sinice, Povodí Moravy proto vybagrovalo dno a nádrž vyčistilo. Do přítoků nyní vodohospodáři přidávají látky proti sinicím, Prostějov na to přispěje padesáti tisíci korunami.

Příspěvek schválili radní města Prostějova na svém posledním zasedání. 

"Konkrétně se jedná o finanční podporu pro aplikaci síranu železitého, kterým dochází k vysrážení fosforu, a tím k eliminaci přísunu živin způsobujících nárůst sinic. Jde o tradiční dotační podporu tohoto kroku v rekreační oblasti," potvrdila náměstkyně primátora Prostějova pro životní prostředí Marcela Župková (ANO). Toto opatření zabrání nárůstu sinic v letě, zejména v období bez dešťů.

Celkové náklady na provoz srážecích stanic jsou zhruba 400 tisíc korun, necelých osmdesát tisíc hradí Povodí Moravy, na zbytek se tradičně skládají Olomoucký kraje a okolní města a obce. 

Plumlovská přehrada prošla rekonstrukcí. Důležité prvky zvládnou i extrémní povodeň

Po roce a půl stavebních prací splňuje vodní nádrž Plumlov u Prostějova nové požadavky na zabezpečení vodního díla. Po rekonstrukci má spolehlivě fungovat i v případě extrémní desetitisícileté povodně. Rekonstrukce se týkala bezpečnostního...

Plumlovskou přehradu v minulosti zabily sinice. Kdysi vyhledávanou rekreační oblast turisté úplně opustili, nádrž byla kvůli čištění dna a opravě hráze v závěru roku 2009 vypuštěna a na podzim 2013 bylo po dokončení stavebních prací zahájeno její napouštění. 

Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun. Díky investici se kvalita vody v přehradě zlepšila, přesto i dnes se část letní sezony bez sinic úplně neobejde. Podle vodohospodářů je klíčové to, zda voda, která do přehrady přitéká, prošla čistírnami odpadních vod a není plná hnojiv z polí.

Ohodnoť článek

Foto FB Plumlovská přehrada

Štítky sinice, dotace, srážedla, Prostějov, Vodní nádrž Plumlov, Povodí Moravy (státní podnik), přehrada, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov opět přispěje na čistou vodu na Plumlovské přehradě. Dotace je padesát tisíc korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.