Počasí dnes27 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Prostějov chce prodat lukrativní pozemky v centru. Není to rozumné, kritizuje to opozice

Prostějov hodlá prodat lukrativní pozemky po bývalé sodovkárně v centru města. Nyní je zde provizorní parkoviště, podmínkou prodeje je zachování parkovacích míst s regulovanou cenou po dobu deseti let. Opozice je proti prodeji a ptá se, jak to bude s parkováním v centru po uplynutí této doby.

Pozemky po bývalé sodovkárně v centru Prostějova nyní slouží jako provizorní parkoviště pro návštěvníky města. Plocha je těsně vedle kulturního domu, kde se pořádají plesy nebo velké koncerty a společenské akce. Radnice plánuje stavbu parkovacího domu na Újezdě asi půl kilometru daleko a lukrativní plochy v centru hodlá prodat.

Město v minulosti uspořádalo urbanistickou soutěž na zvelebení celé zanedbané jižní části centra, podle které je tato plocha navržena pro výstavbu polyfunkčního objektu s parkováním. Na svém posledním zasedání radní vyhlásili záměr prodeje pozemků a stanovili řadu podmínek.  

"Kupující se zaváže, že do pěti let dokončí výstavbu polyfunkčního objektu. V rámci stavby vznikne nad stanovený povinný počet parkovacích míst ještě dalších sto padesát nových trvalých parkovacích míst, která budou po dobu deseti let od kolaudace vyčleněna pro veřejné parkování s regulovanou cenou parkovného," sdělila náměstkyně primátora Prostějova pro nakládání s majetkem města Milada Sokolová (ODS).

Kupní cenu určí znalecký posudek, investor zaplatí také DPH, vypracování geometrického plánu, znaleckého posudku a poplatek za vklad do katastru nemovitostí. "Při stavbě je pochopitelně nutné dodržet podmínky územního plánu. Zájemci o prodej musí složit kauci ve výši dvou milionů korun,“ podotkla Sokolová. Prodejní cena by podle odhadů mohla být v řádu desítek milionů korun.

Radní Prostějova nedoporučili dohodu s developerem, který měl stavět obchodní galerii. Chce 40 milionů

Prostějovští radní zamítli návrh developera, který požaduje náhradu 40 milionů korun za to, že v centru Prostějova nemohla postavit obchodní centrum za miliardu. Smlouvy s městem zrušil soud. Projekt připravila skupina investorů kolem podnikatele...

Podle opozice v prostějovském zastupitelstvu by se však město cenných pozemků v centru zbavovat nemělo. "Myslím si, že by se takové pozemky prodávat neměly, město by je mělo držet ve svém vlastnictví," je přesvědčen opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Přiznává, že celá plocha v současné době není upravená, ale radnici nijak nezatěžuje a dala by se relativně levně upravit.

"Prodat to někomu s tím, že tam deset let bude fungovat parkování, není správné. Co bude potom? Tato plocha musí fungovat v symbióze především s kulturním domem a jde také o to, že lidé, kteří jezdí do centra, potřebují někde parkovat. Řešením není parkoviště někde daleko na Újezdě. Od začátku je tento plán špatný. Nevím, proč ho někdo vymyslel a jaké jsou pravé důvody," kroutí hlavou Ošťádal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky prodej, pozemek, centrum, radnice, kritika, opozice, Prostějov, parkování, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chce prodat lukrativní pozemky v centru. Není to rozumné, kritizuje to opozice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.