Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

VIDEO: Žáby létavky i obří kobylka. Zoo Olomouc otevřela novou terarijní expozici

Před samotným odchodem z olomoucké zoologické zahrady si mohou návštěvníci prohlédnout novou expozici terarijních živočichů. Zoo Olomouc rozšířila kolekci chovaných zvířat o další exotické plazy, obojživelníky či obří kobylku z Nové Guinee. Celkem je v areálu na Svatém Kopečku nyní 46 terárií.

Devět nových terárií instalovali chovatelé u východu ze zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce. V nich žije například ropucha colorádská, pipa brazilská či žáby létavky. „Nechybí ani plazi jako užovky ostronosé, blavor žlutý, felsumy, gekoni obrovští a jeden druh rovnokřídlého hmyzu, a to obří kobylka Siliquofera grandis z Nové Guinee,“ přiblížil vedoucí vzdělávání zoo a dlouholetý terarista Pavel Javůrek.

Expozice je vytvořena z konstrukčně jednoduchých terárií, která si lidé mohou pořídit i domů. Také zvolené druhy obojživelníků a plazů lze podle Javůrka při určité dávce zkušeností chovat doma. Terária u východu ze zoo tak mohou některé návštěvníky inspirovat k tomu, aby si rozšířili svůj chovatelský záběr.

Podle ředitele zoo Radomíra Habáně jsou terária velmi atraktivní pro chovatele i návštěvníky. „Nová expozice byla vybudována přes zimu a stála zhruba 150 tisíc korun. Polovinu této částky nám darovala firma Repti Planet, která dodala technologii a terária,“ uvedl Habáň.

Terarijní expozice byly v počátcích olomoucké zoo v 50. letech minulého století podle její mluvčí Ivety Gronské velmi skromné. „Jednalo se o jednu až dvě nádrže umístěné v pavilonu opic, kde se chovaly želvy. Druhou terarijní expozicí v zoo bylo vivárium postavené v roce 1966 pro krokodýly, leguány a jiné plazy, kteří byli darovaní přímo z Kuby,“  líčí Gronská.

Parkování na Svatém Kopečku čeká změna. Informace o obsazenosti ukáží panely už v Samotiškách

Jednou z nákladnějších investičních akcí olomoucké radnice pro rok 2023 v oblasti dopravy je vytvoření parkovacího systému v městské části Svatý Kopeček. Lokalita je dopravně vytížená zejména kvůli olomoucké zoo, která je turisticky...

V roce 1979 přibyly další čtyři nádrže v pavilonu šelem. „O opravdovém rozmachu můžeme mluvit až kolem roku 1992. V té době ošetřovatel Milan Kořínek začal pod hlavičkou zoo budovat místo původních nádrží celkem 13 terárií různých velikostí, včetně jedné větší s krokodýly čelnatými. V té době se také začali plazi v olomoucké zoo poprvé rozmnožovat. Tato expozice však musela ustoupit stavbě akvária pro žraloky a v roce 2003 byla přesunuta v podobě devíti nádrží do pavilonu žiraf,“ podotkla mluvčí.

V pavilonu šelem v roce 2001 vybudovali velké akvaterárium pro krokodýly. V roce 2004 v olomoucké zoo zprovoznili čtyři menší terária v Jihoamerickém pavilonu a v roce 2018 přibylo v novém pavilonu Kalahari dalších devět nádrží. V letech 2020 a 2022 zoo rozšířila terarijní expozice v pavilonu žiraf.

FOTOGALERIE: Vláčkem za soby a klokany. Zoo Olomouc otevřela dvě nové části safari

Trasa safarivláčku v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce je od nové návštěvnické sezony výrazně delší. Atrakce oblíbená zejména u rodin s dětmi doznala rozšíření, lidé se budou moct svézt přes dvě nové zoogeografické zóny – Austrálii a Arktidu....

Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku v roce 2022 prošlo 367 711 návštěvníků, byla to nejvyšší návštěvnost za posledních 11 let. Olomoucká zoo na ploše 42 hektarů chová 1591 zvířat 386 druhů. Loni v zoo odchovali 250 mláďat. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zoo loni na vstupném utržila 38,5 milionu korun a od radnice obdržela dotaci 35,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, Zoo Olomouc, příroda, zvířata, terária, nová expozice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Žáby létavky i obří kobylka. Zoo Olomouc otevřela novou terarijní expozici  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.