Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Náročná oprava Sloupu Nejsvětější Trojice potrvá dvě letní sezony. Olomouc již vypsala tendr

Sloup Nejsvětější Trojice, který je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, čeká rozsáhlá rekonstrukce za více než třicet milionů korun. Ikonická památka byla naposledy vyčištěna před deseti lety, nyní je nutná další oprava. Olomoucká radnice již vypsala tendr.

"Vypsali jsme tendr na jednu z nejzajímavějších investičních akcí. Bude proveden kompletní restaurátorský zásah u kamenných i kovových prvků. Obnova bude provedena z lešení, způsob zakrytí budeme řešit s vybraným restaurátorem. O demontáži soch se neuvažuje, pokud si to situace nevyžádá například s ohledem na restaurátorské průzkumy," potvrdil náměstek primátora Olomouce Miloslav Tichý (ANO).

Odhadované náklady jsou 31,2 milionu korun, z toho 28 milionů bude dotace z Bruselu. Podle vedoucího odboru investic na magistrátu Marka Drešra byl Sloup naposledy před deseti lety vyčištěn a nyní je nutná jeho rozsáhlejší oprava.

Restaurátorské práce by měly zpomalit, eventuálně úplně zastavit degradační procesy materiálů. Oprava se zaměří na kamenné prvky i statiku významné památky. Radní Olomouce předběžně počítají s tím, že náročná rekonstrukce potrvá dvě letní sezony.

Olomouc je podle booking.com mezi TOP 10 nejvíce trendy turistickými destinacemi světa

Podle jednoho z největších cestovatelských portálů booking.com patří město Olomouc do TOP 10 nejvíce trendy turistických destinací světa. Žebříček vznikl na základě dotazníkového šetření mezi více než 20 tisíci cestovateli a zohledňuje meziroční...

Poslední velká obnova barokního sousoší trvala téměř rok a půl a byla dokončena v roce 2001. Renovace památky tehdy stála téměř 17 milionů korun. Odborníci mimo jiné sejmuli ze sloupu sochy, které byly v havarijním stavu. Na sousoší pracovala stovka lidí. Restaurování více než 30 metrů vysokého sloupu považovali tehdy odborníci za jednu z nejrozsáhlejších prací v ČR. V následujících letech podstoupila památka několik dalších odborných zásahů.

Sloup Nejsvětější Trojice je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner. Barokní sloup byl postaven v letech 1716 až 1754. Podle zástupců radnice je sousoší díky zápisu na seznam UNESCO magnetem pro turisty z celého světa, do Olomouce míří kvůli tomu i turisté z Japonska, Číny nebo Jižní Koreje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky tendr, památky, oprava, Olomouc, Sloup Nejsvětější Trojice, Světové dědictví UNESCO, sloup, Miloslav Tichý, ANO 2011, Filip Sattler, Ondřej Zahner, Japonsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náročná oprava Sloupu Nejsvětější Trojice potrvá dvě letní sezony. Olomouc již vypsala tendr  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.