Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dostane nový zimák zelenou? Vedení Olomouce chce podpořit stavbu multifunkční haly na Velkomoravské

Olomoucká radnice se přiklání vybudování nového zimního stadionu v areálu na Velkomoravské ulici. Rada města se tak rozhodla po seznámení se s výsledky analýzy, kterou si nechala v uplynulých měsících zpracovat. Multifunkční arénu chce vybudovat soukromý investor, město by posílalo na jeho konto každoroční příspěvek v řádech desítek milionů korun.

Budoucnost zimního stadionu pro krajské město se podle srovnávací analýzy měla řešit ve třech variantách. První počítala s postupnou rekonstrukcí starého zimního stadionu a stavbou malé haly v jeho sousedství. Investorem by v tomto případě bylo město. Dalším možným postupem je stavba nové haly se dvěma ledovými plochy takzvaně na zelené louce opět ve finanční režii města. Třetí možností je výstavba multifunkční haly ve Velkomoravské ulici. Tento projekt městu před časem nabídla developerská společnost Redstone, která rozjíždí rozsáhlou přeměnu bývalého vojenského areálu v lokalitě Nová Velkomoravská.

Právě tato varianta se podle Rady města Olomouce a výsledků posouzení jeví jako nejvýhodnější. „Podle analýzy je to nejrealističtější varianta. Jsme si vědomi rizik, která ještě mohou nastat. Jsme na začátku této cesty. Klub hnutí ANO podpořil tuto možnost a takto ji předložíme také na zastupitelstvu, na kterém bude také konečné rozhodnutí,“ reagoval na dotaz Hanácké Drbny investiční náměstek olomouckého primátora Miloslav Tichý (ANO) s tím, že v radě města prošel návrh těsnou většinou. Rozhodnutí zastupitelstva 5. června se bude týkat přikročení k rozsáhlejším jednáním s investorem, tedy společností olomouckého podnikatele Richarda Morávka. Základní nabídku už mělo k nahlédnutí olomoucké zastupitelstvo loni v září těsně před volbami, multifunkční halu za 1,85 miliardy korun by postavila soukromá firma ze svých prostředků, město by jí pak posílalo každoroční platbu 36,9 milionu po dobu třiceti let, příspěvek by se navíc zvyšoval o inflaci.

Která varianta haly by se vám pro Olomouc nejvíc líbila?

Celkem hlasovalo3988 čtenářů

Proti této variantě vystupuje například náměstek Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti). „Náš klub v této cestě vidí větší riziko a preferuje postupnou rehabilitaci areálu na Hynaisově, v radě města je to ale menšinový názor,“ konstatoval na sociálních sítích olomoucký politik a architekt.

K dlouhodobému závazku v řádech desítek milionů se podle předsedy koaličního hnutí spOLečně Roberta Runtáka nepříklání i tato část vedení města. „Zástupci hnutí spOLečně na dnešním jednáni rady města hlasovali proti tomuto návrhu. Máme velké obavy z toho, že vstup do tohoto projektu může v budoucnu znamenat pro město nepřiměřenou finanční zátěž. Pokud nedojde k něčemu neočekávanému, nepodpoří čtyři zastupitelé hnutí spOLečně tento projekt ani na jednání zastupitelstva města,“ napsal Runták.

Podle Tichého nyní nebude zastupitelstvo schvalovat žádný závazek, ale přikročení města k přípravám spolupráce s investorem. Výsledkem by pak měl být kontrakt s nastavenými podmínkami. „Do konce roku by mohla probíhat jednání, aby byla připravena smlouva a poté by mohla následovat realizace. Ale to je samozřejmě také záležitost investora,“ zmínil další termín Miloslav Tichý.

POLITICKÁ KORIDA: Jak vidíte budoucnost zimního stadionu v Olomouci?

V dalším díle Politické koridy, prvním v tomto roce, předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jak vidíte budoucnost zimního stadionu v Olomouci, která z uvažovaných variant je vám...

V současnosti posílá Olomouc na provoz zimního stadionu přibližně 17 milionů korun ročně, další miliony si pak žádají investice, které jsou potřebné pro udržení vyhovujícího stavu budovy či splnění licenčních pravidel extraligy pro HC Olomouc. Loni tak dostal zimák za takřka pět milionů korun nové bezpečnější mantinely odpovídající pravidlům Mezinárodní federace ledního hokeje. Rok předtím šla podobná částka do výměny osvětlení ledové plochy a více než 30 milionů do rekonstrukce střechy.

Aktuální analýza sezabývala také možností výrazné opravy stávajícího letitého zimního stadionu, po posouzení stavebně-technického stavu a potřebných financí se potvrdilo několik úskalí.

„Jednalo by se o nákladnou variantu překračující jeden a půl miliardy korun, město by si na to muselo půjčit. Osobně si navíc myslím, že by byl problém získat dotaci. A další komplikací je fakt, že při rozsáhlé rekonstrukci bychom stadion museli minimálně na dva roky uzavřít. To vyvolává otázku, kde by se po tu dobu hrál hokej. V případě přípravy projektu na Velkomoravské bychom halu na Hynaisově dál udržovali, hrála by se extraliga, dokud by se nepřesunula na nový stadion,“ komentoval investiční náměstek případnou volbu renovace plecharény v širším centru Olomouce.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HC Olomouc, Redstone Real Estate

Štítky Zimní stadion, stavba, vizualizace, Nová Velkomoravská, Plecharéna, Olomouc, analýza, multifunkční hala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostane nový zimák zelenou? Vedení Olomouce chce podpořit stavbu multifunkční haly na Velkomoravské  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.