Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Při škole 150 tisíc ročně. Přerov láká studenty stomatologie k otevření ordinace ve městě

Dotaci až tři sta tisíc korun na vybavení ordinace či platby nájemného může získat zubní lékař, který se rozhodne svou praxi provozovat v Přerově. Stejná částka, rozložená do dvou let, je určená jako stipendium pro studenty stomatologie, kteří by se po absolvování školy věnovali pacientům na území Přerova. Finanční podporu zdravotní péče bude schvalovat červnové zastupitelstvo.

Kromě stomatologů hledá město touto cestou také nového praktického lékaře. Dotační program, který navrhují radní, je má finančně podpořit a motivovat k tomu, aby se usadili ve městě. Peníze z dotací mohou lékaři využít na věcné a technické vybavení ordinace, pořízení moderních lékařských přístrojů nebo na úhradu nájemného. Město se chce zaměřit i na budoucí stomatology, pro které je navržen nový stipendijní program. O záměru budou ještě 5. června rozhodovat zastupitelé.

Zubní pohotovost v Olomouci zkrátí ordinační dobu. Akutní péči zajišťuje pro celý kraj

Zubní pohotovost ve Fakultní nemocnici Olomouc omezí od června své provozní hodiny, v noci budou ordinace specializované stomatologické péče uzavřeny. Pracoviště v olomoucké nemocnici tuto možnost nabízelo jako jediné v celém kraji. V případě...

Požádat o dotaci 200 tisíc korun mohli lékaři poprvé loni. Město nakonec podpořilo dva praktické lékaře, kteří získali v konečném hodnocení stejný počet bodů. Své ordinace otevřeli v ulici Na Odpoledni a U Výstaviště. „Letos navrhujeme dotaci ještě vyšší, a to 300 tisíc korun, o kterou se mohou ucházet ti, kteří si zřídí novou ordinaci nebo převezmou některou ze stávajících,“ uvedl náměstek přerovského primátora Vladimír Lichnovský (ANO).

Loni město touto cestou nabízelo peněžní příspěvek i pro stomatology, najít zubaře se ale nepodařilo – žádný se na výzvu dotace ve výši 200 tisíc korun nepřihlásil. Radní se proto rozhodli letos částku ještě navýšit. Podpořit tím chtějí stomatologa, který zřídí novou nebo převezme již existující zubní praxi. „Dotace bude poskytnuta výlučně jednomu ze žadatelů, příjemce dotace bude vybrán podle bodových kritérií,“ doplnila vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová.

(NE)OBYČEJNÍ: Ve Rwandě chodí k zubaři až s nesnesitelnými bolestmi, říká studentka stomatologie Martina Gajdušková

Studentka stomatologie z Univerzity Palackého se zúčastnila pobytu ve Rwandě. Tam coby dobrovolnice pomáhala se zubním ošetřením místním obyvatelům na periferiích. „Přišlo mi, že jejich města jsou podobně civilizovaná jako naše,“ vzpomíná na svůj...

Novinkou je stipendijní program, který je určen budoucím zubařům v posledních dvou letech studia. Mohou získat až 300 tisíc korun za dva akademické roky, pokud po ukončení studia budou působit v Přerově – ať už v nové ordinaci nebo v převzaté. „Absolvent se ve smlouvě zaváže k tomu, že bude vykonávat povolání zubního lékaře na území Přerova v rozsahu dvojnásobku akademických let, po které mu bylo poskytnuto stipendium. Když tedy dostane stipendium na dobu dvou akademických let, bude muset v Přerově mít zubní ordinaci čtyři roky,“ vysvětlil náměstek Lichnovský.

O dotační podpoře budou na začátku června ještě rozhodovat zastupitelé. Pokud ji schválí, budou formuláře žádosti k dispozici od 6. června na webových stránkách města. Žádosti do všech tří programů bude město přijímat od 7. července do 13. října, informovala mluvčí města Lenka Chalupová. Dodala, že radní rovněž schválili návrh na výběrové řízení na uzavření smluv se zdravotními pojišťovnami. To je nezbytným krokem ke vzniku ambulance praktického lékaře pro dospělé a stomatologa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, zubař, zubní, ošetření, pacient, stomatolog, lékařská péče, dotace, stipendium, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při škole 150 tisíc ročně. Přerov láká studenty stomatologie k otevření ordinace ve městě  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.