Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plazmová odpadová linka je v rozporu s územním plánem. Změnu neuděláme proti vůli obyvatel, slíbily Mostkovice

Plány soukromého investora vybudovat v Mostkovicích na Prostějovsku zařízení na plazmové zplyňování odpadů za jednu a půl miliardy, dostaly trhlinu. Vedení obce oznámilo, že stavba takového zařízení je v rozporu s územním plánem. Ten změníme jedině poté, co by s tím souhlasila většina obyvatel, slíbil starosta.

Zařízení s technologií plazmového zplyňování odpadů chce v areálu bývalého Vojenského opravárenského podniku u Mostkovic vybudovat ostravská společnost PGP Terminal. Centrum by kapacitně zvládlo zpracovat komunální odpad z celého Prostějovska. Proti stavbě se však v Mostkovicích zvedla vlna nevole a lidé začali podepisovat petici.

"Výstavbu recyklačního centra na katastru obce v tuto chvíli neumožňuje stávající územní plán, který by musel projít změnou schválenou zastupitelstvem. Mohu ubezpečit, že ke změně územního plánu bychom přikročili pouze v případě, že s ní občané Mostkovic budou ve většině souhlasit. A je pochopitelné, že takové stanovisko musí být podpořeno přesvědčením o bezpečnosti a nezávadnosti celého projektu na život v naší obci," oznámil nyní starosta Mostkovic Jaroslav Peška v dopise určeném obyvatelům Mostkovic. 

Jednatel ostravské společnosti PGP Terminal Petr Břenek nechtěl stanovisko obce komentovat. "Nebudu se k tomu nyní vyjadřovat," řekl.

Lidé se bouří proti odpadovému centru u Mostkovic. V žádném případě nejde o spalovnu, hasí požár investor

Nevoli vzbudil plán na vybudování zařízení na termické zpracování odpadů v bývalém areálu VOP u Mostkovic poblíž Prostějova. Ačkoliv investor ubezpečuje, že nejde o spalovnu, ale o supermoderní plazmovou technologii, místní obyvatelé jsou proti....

Stavbě odpadového centra s kapacitou kolem 50 tisíc tun odpadů ročně chtějí obyvatelé Mostkovic zabránit, argumentují například blízkostí vyhledávané rekreační oblasti Plumlovské přehrady. "Navíc se jedná o území, v jehož blízkosti jsou nové rodinné domy," podotkl zástupce petičního výboru Pavel Mareš.

Mezi lidmi panují obavy také z likvidace nebezpečných a nemocničních odpadů, z nárůstu dopravy, zápachu, úniku nebezpečných látek, zamoření spodních vod nebo z toho, že jde zatím o ne příliš vyzkoušenou technologii. 

Jednatel PGP Terminal Břenek obavy mírní. “Jsou neopodstatněné. Nabídnutá kapitálová účast měst a obcí v celém projektu definuje jednoznačný kontrolní mechanismus, jaký odpad bude využitý," tvrdí. Celý provoz včetně vstupů bude podle něho hermeticky uzavřený, což bude eliminovat zápach, únik odpadní vody a další negativní vlivy na životní prostředí. Doprava bude vedena mimo obce, součástí by mělo být také dobudování místního obchvatu.

Bez většinové shody rozhodnutí neuděláme

Starosta Mostkovic Peška dodal, že vedení obce zatím o celé věci rozhodovat nebude, dokud nedostane veškerou projektovou dokumentaci, ostatní vyjádření a všechny posudky.

"Neradi bychom nezodpovědným a ukvapeným rozhodnutím negativně ovlivnili budoucí život v Mostkovicích. Také však nechceme bez předchozí úvahy zahodit šanci na kvalitnější zpracování komunálního odpadu a případné finanční benefity, které by umožnily výraznější rozvoj na mnoho let dopředu. Bez většinové shody nás všech však k tomuto zásadnímu rozhodnutí nepřistoupíme," ubezpečil starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PGP Terminal

Štítky plazmové zplyňování, petice, investice, odpor, Mostkovice, územní plán, odpad, okres Prostějov, PGP Terminal, a.s., Jaroslav Peška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Šmakal

Je až směšné co lidi jsou schopni vymyslet! Rekreační zóna je 2.5km daleko a nejbližšší domy kilometr! Pokud chcete více vědět o těhle šašcích, navštivte fb skupinu "Mostkovice proti plazmě" Budou bojovat proti zařízení ne proto, že z něj mají strach, jak je mylně uvedeno v článku, ale už jen z principu! Prostě to tam nechtějí i kdyby to bylo zlaté a přivedloby to miliony do kasy obce!

Pondělí, 29. května 2023, 16:08Odpovědět

Plazmová odpadová linka je v rozporu s územním plánem. Změnu neuděláme proti vůli obyvatel, slíbily Mostkovice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.