Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přerovská Meopta dodá unikátní zaměřovací systém pro švédská bojová vozidla, která kupuje česká armáda

Přerovská Meopta dodá zaměřovací technologii do pásových bojových vozidel pěchoty CV90 pro českou armádu. O nákupu téměř dvě stě padesáti obrněnců z produkce švédské společnosti BAE Systems minulý týden rozhodla vláda. Podle některých zpráv byla v těcho dnech uzavřena miliardová dohoda o prodeji Meopty americkému investičnímu fondu.

Přerovská Meopta je tradičním dodavatelem pro českou armádu a další armády v rámci NATO, pro které vyrábí například optické zaměřovače, noční vidění, puškohledy, dalekohledy a pokročilé optické systémy pro obrněná vozidla či letadla. Pro bojová vozidla pěchoty CV90 společnosti BAE Systems bude vyrábět unikátní zaměřovací technologie Universal Tank and Anti-Aircraft Fire Control System. 

"Meopta se bude podílet na výrobě zaměřovacího systému. Jedná se o zajištění celé výroby a testování kompletního systému pro společnost SAAB, která je subdodavatelem. Hlavní body spolupráce jsou již jasné včetně objemu, konkrétních produktů a finančního podílu. V současné době již realizujeme první dílčí aktivity, na které máme od SAAB objednávky," potvrdil obchodní ředitel sportovní, vojenské a průmyslové optiky Meopty Pavel Šťastný.

Objem zakázky a cenu pro Meoptu nesdělil. Švédský výrobce dodá české armádě bojová vozidla za 59,7 miliardy korun a chce spolupracovat se třemi desítkami českých firem. Například společnost Excalibur Army bude kompletovat věž stroje.

Meopta mění majitele? Mělo dojít k miliardové dohodě s americkým investičním fondem

Až šestnáct miliard korun má zaplatit podle Hospodářských novin americký investiční fond za získání společnosti Meopta. Ta je ve vlastnictví česko-americké rodiny Geralda Rausnitze a součástí skupiny je také přerovská firma Meopta-optika. V...

V minulosti Meopta dodávala pro armádu například noktovizní zaměřovače pro útočné pušky, denní zaměřovače pro lehké kulomety nebo kombinované přístroje řidiče pro bojová vozidla Pandur. Zakázky pro BAE Systems mají podle Šťastného strategický význam nejen pro Meoptu, ale pro celý český zbrojní průmysl. "Jde o nové know-how. Byli jsme schopni vyjednat strategickou spolupráci se Saabem a BAE Systems Hägglunds na jejich dalších projektech. Meopta tak bude mít významný podíl na výrobě zaměřovačů pro všechny nadcházející programy CV90 jak v Česku, tak například na Slovensku a v jiných zemích," dodal Šťastný.

O víkendu se začaly objevovat informace, že skupinu Meopta bude kupovat za necelých 700 milionů eur nadnárodní fond soukromého kapitalu Carlyle Group. Ten už v České republice vlastní například brněnského výrobce elektronových mikroskopů Tescan Orsay. Po Sametové revoluci získal bývalý národní podnik Meopta v restituci Čechoameričan Paul Rausnitz a vytvořil prosperující společnost. Uznávaný podnikatel zemřel v roce 2018 ve věku 90 let, firmu zdědil jeho synovec Gerald a jeho syn David. Za rok 2021 vykázala přerovská Meopta-optika historicky rekordní zisk na úrovni 800 milionů korun, tržby dosáhly částky 3,6 miliardy korun. 

Meopta je dnes globální technologickou společností s výrobními závody v České republice a v USA. Má 1700 zaměstnanců a drtivá většina produkce jde na export do více než 70 zemí světa. Firma vyrábí pokročilé optické a optoelektronické systémy od vojenské a sportovní optiky přes polovodiče a digitální kinoprojekci až po lékařské a průmyslové aplikace. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Meopta

Štítky dodávka, systém, Meopta, Armáda České republiky, bojové vozidlo, BAE Systems, Saab, Česko, NATO, Sametová revoluce, Paul Rausnitz, Carlyle Group, prodej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovská Meopta dodá unikátní zaměřovací systém pro švédská bojová vozidla, která kupuje česká armáda  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.