Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Meopta mění majitele? Mělo dojít k miliardové dohodě s americkým investičním fondem

Až šestnáct miliard korun má zaplatit podle Hospodářských novin americký investiční fond za získání společnosti Meopta. Ta je ve vlastnictví česko-americké rodiny Geralda Rausnitze a součástí skupiny je také přerovská firma Meopta-optika. V tuzemsku se má jednat o největší obchodní transakci letošního roku.

Za rok 2021 vykázala přerovská Meopta-optika historicky rekordní zisk na úrovni 800 milionů korun, tržby dosáhly částky 3,6 miliardy korun. Úspěch producenta optických výrobků pramenil také z částečného přeorientování se na polovodičový průmysl a dentální medicínu. Meopta se postupně více zaměřuje spíše na byznysové klienty. Podle předloňské výroční zprávy zaměstnávala přerovská část Meopty přibližně 1700 zaměstnanců. Kromě plánů na investice se začalo hovořit také o variantách prodeje firmy, o náznacích nebývale rozsáhlé transakce informovaly loni v listopadu Hospodářské noviny.

Web hn.cz pak v pondělí uvedl, že jednání dospěla do finální fáze. Podle informací Hospodářských novin má skupinu Meopta kupovat za necelých 700 milionů eur nadnárodní fond soukromého kapitalu Carlyle Group. Ten už v České republice vlastní například brněnského výrobce elektronových mikroskopů Tescan Orsay. To by mohlo přinést výhodnou spolupráci právě s Meoptou.

„Společnost Meopta – optika patří mezi přední světové výrobce optických systémů. Dodává a vyvíjí pro největší technologické společnosti na světě. Zájem ze strany investorů o naši společnost je dlouhodobý. Stejně tak se i společnost Meopta dívá po vhodných investičních příležitostech. Nic konkrétního, ani dalšího nebudeme v tento okamžik komentovat,“ oznámila před časem generální ředitelka Alena Moore.

Zatímco zástupci Meopty žádné informace k probíhajícím jednáním nesdělují, krátkou reakci získali Hospodářské noviny od agentury Deloitte ČR, která poskytuje společně s Goldman Sachs poradenství pro tuto transakci. „Výsledek jednání nemohu komentovat. Mohu potvrdit jen, že jdeme do finále,“ řekl pro HN.cz Jan Brabec, partner v oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte Česká republika.

Po přečkání náročného covidového období a mimořádně úspěšném roce 2021 jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů regionu na konci minulého roku řešil kvůli globálním vlivům i úsporná opatření. Úřad práce na Přerovsku evidoval oznámení o hromadném propouštění až dvou set pracovníků.

Po sametové revoluci získal bývalý národní podnik Meopta Čechoameričan Paul Rausnitz a vytvořil z ní prosperující společnost. Uznávaný podnikatel zemřel v roce 2018 ve věku 90 let, firmu zdědil jeho synovec Gerald a jeho syn David.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Meopta - optika

Štítky Podnikání, ekonomika, firma, Meopta, Meopta Přerov, zisk, průmysl, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meopta mění majitele? Mělo dojít k miliardové dohodě s americkým investičním fondem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.