Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policisté zachránili z hořícího domu na Přerovsku devadesátiletého seniora. V kouři ho našli po hmatu

, aktualizováno 31. května 2023, 9:54

Devadesátiletý muž zůstal uvězněný v patře rodinného domu při nočním požáru v Horní Moštěnici u Přerova. Ze silně zakouřeného prostoru ho za riskantních okolností vyvedli policisté. Hasiči mu poskytli první pomoc a předali ho do péče záchranářů. Oheň poničil jednu místnost, škoda se pohybuje okolo sto tisíc korun.

Složky integrovaného záchranného systému spěchaly ve středu nad ránem do Horní Moštěnice k oznámení o požáru v rodinném domě. „Událost byla oznámena na operační a informační středisko s tím, že hoří v prvním patře, za okny šlehají plameny a uvnitř by se měla nacházet jedna osoba,“ vylíčila prvotní informace mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Na Přerovsku hořela trafostanice, do akce zamířila i Sněhurka

Do průmyslového areálu ve Vlkoši na Přerovsku spěchaly ve čtvrtek ráno čtyři jednotky hasičů, po technické závadě došlo k požáru trafostanice. Při zásahu na zařízení pod elektrickým proudem využili hasiči i speciální kontejner přezdívaný Sněhurka...

Na místo jako první dorazili policisté, před domem čekal oznamovatel požáru, který jim řekl, že uvnitř stavby by měl být starší muž. Policejní hlídka volala, ale žádné odezvy se jim nedostalo. Policisté tak už na nic nečekali a pokusili se vykopnout vstupní dveře. „Ty byly ale pevné a nepovolily. Po chvíli marného snažení museli nakonec rozbít okno v přízemí a tím se dostali do vnitřních prostor domu. Hlídka křičela, prohledala přízemí domu, ale stále se nikdo neozýval," popsala mluvčí Policie ČR Miluše Zajícová.

V téměř nulové viditelnosti silně zakouřených prostor rodinného domu se policisté vydali do prvního patra, kde pohmatem skutečně našli ležícího seniora. Společnými silami vyvedli devadesátiletého muže do bezpečí. „Starý muž policistům řekl, že spal v přízemí a vzbudil ho dým. Proto se šel podívat do patra co se děje, přitom se ale nadýchal kouře, ztratil rovnováhu a zůstal ležet v pokoji, kde hořelo a kde ho také hlídka později našla,“ komentovala Zajícová. Krátce po úniku z nebezpečné lokality už na místo přijížděli hasiči, kteří poskytli přiotrávenému pánovi první pomoc.

 „Muž se nadýchal zplodin hoření, ihned jsme mu proto poskytli kyslíkovou terapii a přivolali jsme zdravotnickou záchrannou službu, která si jej převzala do péče a transportovala jej do nemocnice,“ popsala mluvčí.

Interiér stavení zahalil hustý kouř, hasiči průzkumem v dýchací technice vyloučili přítomnost dalších osob. „Jednotky potvrdily požár vybavení jednoho pokoje a 1 C proudem jej lokalizovaly a zlikvidovaly. Budovu odvětraly přetlakovým ventilátorem a provedly rovněž závěrečnou kontrolu termokamerou,“ konstatovala Balážová s tím, že na místě operovali profesionální hasiči ze stanice Přerov ve spolupráci s drážními hasiči a jednotkou přerovských dobrovolníků.

„Naši vyšetřovatelé jsou nyní na místě a zjišťují příčinu požáru. Škodu předběžně odhadli na sto tisíc korun,“ doplnila mluvčí hasičů.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Policie ČR

Štítky Hasiči, požár, zásah, Horní Moštěnice, Přerov, požár zranění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté zachránili z hořícího domu na Přerovsku devadesátiletého seniora. V kouři ho našli po hmatu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.