Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obchod roku je potvrzený. Přerovskou Meoptu kupuje americká investiční společnost Carlyle

, aktualizováno 31. května 2023, 18:10

Globální investiční společnost Carlyle dnes potvrdila, že kupuje přerovskou společnost Meopta Optika, předního výrobce pokročilých optických a optoelektronických systémů pro vojenské, sportovní, lékařské a průmyslové aplikace. Cenu obě strany nezveřejnili. Minoritní podíl zůstává rodině Rausnitzů.

"Ve společnosti Meopta jsme identifikovali atraktivní příležitost investovat do vysoce kvalitního a diferencovaného podniku. Kromě jedinečného výrobního procesu nabízí společnost prvotřídní odborné znalosti. Těšíme se na spolupráci s celým týmem Meopty na její cestě stát se předním světovým dodavatelem optických systémů," uvedli dnes ve společném prohlášení Friedel Drees, výkonný ředitel investičního poradenského týmu Carlyle Europe Partners, a Vladimir Lasocki, výkonný ředitel a investičního poradenského týmu Carlyle Europe Technology Partners.

První informace o dokončeném prodeji Meopty za necelých 700 milionů eur se začaly objevovat už o víkendu. Carlyle Group už v České republice vlastní například brněnského výrobce elektronových mikroskopů Tescan Orsay. 

Rodina Rausnitzů si v Meoptě ponechá menšinový podíl. "Protože jsem tuto firmu vybudoval se svým zesnulým strýcem Paulem Rausnitzem a později se svým synem Davidem, je pro mě a mou rodinu odkaz společnosti Meopta nesmírně důležitý a jsem přesvědčen, že jsme našli správné správce pro její dlouhodobý růst a úspěch. Podnik čeká ve spolupráci s Carlyle vzrušující budoucnost a my se těšíme, že jako minoritní akcionáři podpoříme jeho úspěch," komentoval prodej Gerald Rausnitz, majoritní akcionář společnosti Meopta.

Přerovská Meopta dodá unikátní zaměřovací systém pro švédská bojová vozidla, která kupuje česká armáda

Přerovská Meopta dodá zaměřovací technologii do pásových bojových vozidel pěchoty CV90 pro českou armádu. O nákupu téměř dvě stě padesáti obrněnců z produkce švédské společnosti BAE Systems minulý týden rozhodla vláda. Podle některých zpráv byla...

Carlyle se chce v Meoptě více zaměřit na výzkum a vývoj, zlepšení provozu a vytvoření přímé mezinárodní prodejní sítě. Kapitál pro celou investici, jejíž výše nebyla oficiálně oznámena, poskytne platforma Carlyle Europe Partners a platforma Carlyle Europe Technology Partners, která investuje do technologických společností v Evropě.

Obří transakce, které se již začalo přezdívat obchod roku, podléhá schválení regulačními orgány. Její dokončení se očekává ještě v letošním roce.

Společnost Meopta
Meopta je globální technologickou společností s výrobními závody v České republice a v USA. Má 1700 zaměstnanců a drtivá většina produkce jde na export do více než 70 zemí světa. Firma vyrábí pokročilé optické a optoelektronické systémy od vojenské a sportovní optiky přes polovodiče a digitální kinoprojekci až po lékařské a průmyslové aplikace. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Meopta Optika

Štítky Meopta, prodej, obchod roku, investiční fond Carlyle, Gerald Rausnitz, Carlyle Group, USA, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchod roku je potvrzený. Přerovskou Meoptu kupuje americká investiční společnost Carlyle  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.