Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Koupaliště v Olomouckém kraji zahajují sezonu. Hygienici kontrolovali i vodu na Plumlově

Na prahu letní sezony je podle hygieniků voda na Plumlovské přehradě u Prostějova bez závad. Krajská hygienická stanice kontroluje v Olomouckém kraji také jezero Poděbrady u Olomouce, kde je kvalita vody dlouhodobě v pořádku. Kromě přírodních ploch budou lidem od závěru týdne k dispozici také koupaliště, které otevírají své venkovní části.

Vzorky vody odborníci odebírali z plumlovské přehrady v pondělí, výsledky obdrželi dnes. „Vzorek odebrané vody ke koupání z vodní nádrže Plumlov hodnotíme jako vodu vhodnou ke koupání. Jde tedy o nezávadnou vodu, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci,“ řekla Eva Čehovská z olomoucké krajské hygienické stanice.

Hygienici na území Olomouckého kraje dlouhodobě sledují dvě koupací oblasti - Vodní nádrž Plumlov s místem odběru vzorků pláž U Vrbiček a koupací oblast Poděbrady, kde odebírají vzorky v Planých Loučkách a U přístaviště. Odborníci na základě vzorků laboratorně zkoumají jak smyslově postižitelné ukazatele jakosti vody jako je znečištění odpady a přírodní znečištění, tak výsledky mikrobiologických, biologických a chemických laboratorních analýz. Z Plumlovské nádrže hygienici vzorky odebírají co dva týdny, u Poděbrad jednou měsíčně.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za koupáním lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak vyskytovaly v minulých letech o prázdninách na Plumlově, ačkoli Povodí Moravy v minulých letech dno přehrady s velkými náklady vyčistilo. Důvodem byly především přemnožené sinice. Loni v druhé polovině prázdnin byla kvalita vody v Plumlovské přehradě hodnocena stupněm tři z pětibodové škály. Informace o kvalitě sledovaných vod ke koupání najdou zájemci na stránkách krajské hygienické stanice.

Návštěvníci koupališť a bazénů si od června připlatí. Můžou za to zvyšující se ceny energií

Návštěvníci musí od června počítat se zvýšeným vstupným do bazénu a koupališť v Olomouckém kraji. Letní zařízení zdražují zejména v souvislosti s cenami energií a inflací. Některé koupací plochy navzdory zvyšujícím se cenám rozšiřují nabídku...

Slunečné teplé počasí budou moci lidé využít již také k návštěvě koupališť, řada z nich se chystá otevřít závěrem tohoto týdne. V pátek otevře své brány například prostějovský akvapark Koupelky či Bratrušovské koupaliště v Šumperku. Od soboty by již mělo být otevřené také koupaliště v přerovské místní části Penčice či ve Šternberku. Už od čtvrtka je v provozu například letní část areálu v Olomouci i Jeseníku. Za vstupné si lidé připlatí. Provozovatelé cenu zvedli kvůli zvýšeným nákladům včetně cen energií v průměru o deset korun.

Podle meterorologa Václava Smolky z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu má být o víkendu obloha v Olomouckém kraji jasná až skoro jasná, maximální teploty ale mají v sobotu dosahovat 19 až 22 °C. Pro neděli je předpověď počasí obdobná, hodnota na teploměru by se mohla dostat pouze o jeden stupeň Celsia výše, během dne ale může být přechodně oblačná obloha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje

Štítky Počasí, voda, kontrola vody, Krajská hygienická stanice, Plumlov, Poděbrady, koupání, koupaliště, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště v Olomouckém kraji zahajují sezonu. Hygienici kontrolovali i vodu na Plumlově  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.