Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vrtulník, pěna, chemická laboratoř. Hasiči hodiny bojují s požárem skládky u Přerova

, aktualizováno 3. června 2023, 19:03

Rozsáhlý požár zasáhl skládku s nebezpečným odpadem v obci Hradčany na Přerovsku. Hustý dým pozorovali lidé v sobotu po poledni na značnou vzdálenost. Na místě událost řeší šestnáct jednotek hasičů. Obyvatelům okolních obcí doporučují omezit větrání.

Devadesátiletý muž zůstal uvězněný v patře rodinného domu při nočním požáru v Horní Moštěnici u Přerova. Ze silně zakouřeného prostoru ho za riskantních okolností vyvedli policisté. Hasiči mu poskytli první pomoc a předali ho do péče záchranářů....

K náročnému zásahu ve II. stupni požárního poplachu zamířili před třináctou hodinou hasiči na Přerovsko do Hradčan. V pozdějších odpoledních hodinách se kategorizace poplachu navýšila na III. stupeň. S požárem skládky bojují hasiči v dýchací technice, oheň se rozšířil na plochu přibližně 30 krát 80 metrů. V akci je šestnáct jednotek hasičů. „Hoří velké množství materiálu až do výšky deseti metrů. Nasazeny jsou velkoobjemové cisterny i vrtulník s bambivakem. Využíváme dvě čerpací stanoviště k dopravě vody. Na místo zamířilo kvůli velké spotřebě dýchacích přístrojů automobil s další zásobou,“ informovala v úvodní fázi události mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

I ve večerních hodinách na osmdesát hasičů dál pokračovalo v zásahu v těžce přístupné lokalitě, kde navíc situaci komplikoval silný vítr. „U požáru skládky aplikujeme pěnu, abychom požár dostali pod kontrolu a snížili vývin kouře a zplodin hoření. Fyzicky velmi náročný zásah trvá přes 6 hodin," vylíčila Balážová. Před 20. hodinou se podařilo požár dostat pod kontrolu a zabránit dalšímu šíření. 

Starostové obcí ležících jihozápadním směrem od skládky dostali od příslušných složek informaci, že kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám by bylo vhodné, aby obyvatelé z preventivních důvodů nevětrali. „Jedná se o obce Čechy, Beňov, Domaželice a Prusy. Bylo by lepší, kdyby zde lidé zatím nechali zavřená okna, protože v aktuální situaci nelze říct, co všechno se může ve zplodinách nacházet. Máme povolanou chemickou laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm, která odebere vzorky a budeme mít lepší znalost o látkách obsažených ve zplodinách,“ objasnila mluvčí Balážová.

Na místě už jsou také vyšetřovatelé hasičského záchranného sboru, kteří budou zjišťovat příčinu požáru. „Hmotná škoda zřejmě bude nulová, jedná se o požár odpadu,“ podotkla mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, požár, zásah, Přerov, požár skládky, požár Přerov, kouř, větrání, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrtulník, pěna, chemická laboratoř. Hasiči hodiny bojují s požárem skládky u Přerova  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.