Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Požár skládky zaměstnal osmdesát hasičů, vrtulník, těžkou techniku i chemickou laboratoř

Celou noc ze soboty na neděli pracovala těžká technika na rozhrabání hořícího materiálu při požáru skládky v Hradčanech u Přerova. Složitý zásah ve třetím stupni požárního poplachu začal v sobotu po poledni, v akci byl i vrtulník či šestnáct velkokapacitních cisteren. Na noční směně řešilo událost šest jednotek hasičů.

Rozsáhlý požár skládky nebezpečného odpadu zalarmoval v sobotu po poledni hasiče, kteří zamířili do Hradčan nedaleko Přerova. Oheň se rozprostřel v odpadním materiálu na plochu přibližně 30 krát 80 metrů a navíc plameny prohořely do vysoké vrstvy. V těžkém terénu pracovalo až šestnáct jednotek hasičů v dýchací technice, na hořící odpad aplikovali pěnu, aby snížili množství kouře a zplodin hoření. Náročný zásah, do kterého se zapojilo osmdesát profesionálních a dobrovolných hasičů, komplikoval také silný vítr. Ze vzduchu pomáhal se zdoláním požáru i policejní vrtulník s bambivakem.

Krevní plasmy už jsem daroval dva velké barely, usmívá se rekordman olomouckého hasičského sboru

Hasiči Olomouckého kraje nedávno hromadně darovali krev a krevní plazmu. Celkem se zúčastnilo dvanáct příslušníků sboru, mezi nimiž byli i dva „prvňáčci“. S nimi dorazil i olomoucký rekordman Dalibor Joura, který oslavil 250. odběr.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu před 20. hodinou, poté hasiči opět změnili taktiku. „Po setmění rozhodnul velitel zásahu o snížení počtu jednotek. I tak po celou noc pracovalo na požářišti šest jednotek. Po celou noc probíhal zásah s těžkou technikou, která rozhrabávala požářiště, odkrývala ohniska a hasiči je prolévali vodou. Následně bylo požářiště zasypáno nehořlavým materiálem a zeminou. Místo bylo předáno majiteli a byl nařízen dohled,“ přiblížila v neděli dopoledne mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Kvůli hustému kouři z neznámých materiálů uskladněných na skládce zamířila předtím do Hradčan také chemická laboratoř hasičů, která analyzovala složení zplodin. Lidem ve čtyřech okolních obcích hasiči preventivně doporučili v průběhu soboty omezit větrání. „Specialisté z Frenštátu pod Radhoštěm na místě i v nejbližších obcích měřili koncentrace zplodin v ovzduší. Limity ovšem překročeny nebyly,“ ubezpečila mluvčí hasičů s tím, že příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé. Hmotná škoda vzhledem k zasažení pouze odpadního materiálu v průběhu události nevznikla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, požár, zásah, Přerov, požár skládky, požár Přerov, kouř, větrání, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Požár skládky zaměstnal osmdesát hasičů, vrtulník, těžkou techniku i chemickou laboratoř  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.