Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Olomoucký kraj vyhlásí další kolo dotací na výměnu kotlů. Mezi lidi tentokrát rozdělí 75 milionů korun

Olomoucký kraj vyhlásí další kolo dotací na výměnu starých kotlů na pevná paliva za moderní zdroje tepelné energie, žadatelům tentokrát rozdělí bezmála 75 milionů korun. Finanční příspěvek budou moci lidé použít na pořízení kotle spalujícího biomasu či na instalaci tepelného čerpadla.

U kotle činí maximální výše dotace 130 tisíc korun, v případě tepelného čerpadla mohou žadatelé obdržet až 180 tisíc. Páté kola dotací schválili na svém posledním zasedání krajští zastupitelé.

Ministerstvo životního prostředí už pro tyto dotace v Olomouckému kraji vyčlenilo peníze z Programu Životní prostředí 2021 až 2027. Podle schváleného harmonogramu bude dotační program vyhlášen dnes. Příjem žádostí o dotace je naplánován od 1. srpna. Dotace budou moci lidé zpětně získat i na nové kotle, které byly jejich v domácnostech instalovány od 1. ledna 2021. Dotace může pokrýt až 95 procent nákladů na výměnu zdroje tepla.

Policie obvinila tři lidi z dotačního podvodu ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, který se týká projektu Virtuální muzeum ve výuce. Škoda je 14 milionů korun, mezi obviněnými je i člověk stíhaný již od roku 2021. Obviněným policie zabavil hotovost...

Od roku 2016 byly v Olomouckém kraji čtyři vlny dotací na výměnu starých kotlů. Žadatelům bylo rozděleno téměř 827 milionů korun. Zatím poslední kolo dotací hejtmanství spustilo loni, kdy si o tyto dotace řeklo zhruba 1400 žadatelů a úřad jim přerozdělil 200 milionů korun. Loni si lidé v domácnostech pomocí dotací instalovali zejména kotle na biomasu, naopak nejmenší zájem byl v době prudce rostoucích cen fosilních paliv o moderní plynové kotle.

Poptávka po dotacích v kraji pokaždé výrazně převýšila vyčleněné částky. Od loňského září měl v Česku platit zákaz vytápět rodinné domy starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň třetí emisní třídy. Platnost tohoto omezení byla nakonec posunuta na září 2024. Poté lidem za vytápění starými kotly budou hrozit pokuty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kotel, výměna, ovzduší, energie, správa, Olomoucký, dotace, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj vyhlásí další kolo dotací na výměnu kotlů. Mezi lidi tentokrát rozdělí 75 milionů korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.