Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

OLMA neuspěla s dalším ochranným pásmem. Hrozila stavební uzávěra části Olomouce, oddechli si investoři

Mlékárna OLMA z koncernu Agrofert neuspěla s rozšířením ochranného pásma vodního zdroje, které by podle developerů mohlo znamenat faktickou stavební uzávěru celé západní části Olomouce. Jiné ochranné pásmo nyní blokuje výstavbu důležitého východního obchvatu města.

OLMA požádala o rozšíření ochranného pásma vodního zdroje v západní části Olomouce v roce 2022. Navrhovala, aby v celé lokalitě platily podobné podmínky jako na trase východní tangenty, kde je přípustná pouze výstavba vodohospodářských zařízení a jakékoliv terénní úpravy jsou možné pouze se souhlasem OLMY jako provozovatele vodního zdroje.

"Toto navrhované rozšíření přímo nezasahuje do trasy východní tangenty, požadavek jsme nyní zamítli. Důsledně jsme vyvážili veřejné zájmy, ochranu vody s ochranou nejkvalitnější půdy a ochranou přírody. Nemohli jsme rozšířit ochranu vody způsobem zabraňujícím realizaci nutných protierozních a krajinných prvků, protože jejich vybudování je klíčem k zadržení vody. Zjednodušeně řečeno, voda se má vsáknout tam, kde spadne a musí být zajištěna její ochrana," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí na olomouckém magistrátu Petr Loyka.

Zamítavé stanovisko přivítal například náměstek primátora Olomouce Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti). "Ve zdůvodnění se uvádí například nedostatečně průkazné podklady, konflikt s jinými veřejnými zájmy či výrazné omezení vlastnických práv na rozsáhlém území. Olma se proti rozhodnutí může odvolat," uvedl.

Nová šance pro východní ochvat Olomouce? Magistrát podá další podnět kvůli ochranně vodních zdrojů

Odblokovat stavbu východního obchvatu Olomouce, který by z okrajových čtvrtí odvedl auta a kamiony, se opět pokusí olomoucký magistrát. Podá další podnět na změnu ochranného pásma vodního zdroje mlékárny OLMA, které budování tangenty v podstatě...

Na západním okraji Olomouce mají kromě OLMY zájmy také developeři nebo silničáři, pozemky zde drží olomoucká radnice, všichni proti rozšíření podávali námitky. Například společnost Rezidence Hamerská Pevnost zde chystá bytovou a vilovou výstavbu za stamiliony, developer Richard Morávek v lokalitě buduje průmyslovou a obchodní zónu East Park Olomouc.

"V tomto případě by platila brutální stavební uzávěra, což je naprostá výjimka. Rozhodnutí vodoprávního úřadu o zamítnutí proto vítáme, ale zdůrazňujeme, že nejsme proti ochrannému pásmu jako takovému, ale chtěli bychom hledat prostor ke sladění veřejného zájmu ochrany vodního zdroje s veřejným zájmem dalšího rozvoje území," reagoval předseda představenstva investiční skupiny CSCP a zástupce Rezidence Hamerská pevnost Martin Sušil.

Všichni proti Agrofertu. Rozšíření ochrany vod by bylo stavební uzávěrou Olomouce, tvrdí odpůrci

Rozšíření ochranného pásma vodního zdroje, které navrhuje olomoucká mlékárna OLMA z holdingu Agrofert, by znamenalo stavební uzávěru a konec rozvoje Olomouce. Tvrdí to developeři, kteří na západě města plánují miliardové investice, ale i vedení...

Holding Agrofert, kam mlékárna OLMA patří, v minulosti přímo ovládal Andrej Babiš (ANO). Holding se zřejmě bude bránit. "Příslušné rozhodnutí vodoprávního úřadu v Olomouci v tuto chvíli analyzujeme a zvažujeme podání opravného prostředku," uvedl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Poslední rozhodnutí ovšem neznamená, že by svítila zelená pro stavbu důležitého východního obchvatu Olomouce, který by odvedl tisíce tranzitních automobilů a kamionů z Holice, Hodolan, Bělidel, Chválkovic, Pavloviček a Týnečka.    

"Zamítnutí návrhu nemá přímý vliv na existenci dříve vyhlášeného ochranného pásma, jehož podmínky jsou překážkou pokračování projektu východní tangenty. Je otázkou, zda se bude vodoprávní úřad zabývat i platností tohoto ochranného pásma. Městská samospráva v minulosti vyjádřila pochyby o jeho zákonnosti," podotkl náměstek primátora Pejpek.

Tangenta přijde na tři miliardy korun, investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto eastparkolomouc.cz, FB Tomáš Pejpek

Štítky rozšíření, zamítnutí, stavební uzávěra, zájmy, ochranné pásmo, voda, Olomouc, Olma, Agrofert, developer, stavba, Andrej Babiš, ANO 2011, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OLMA neuspěla s dalším ochranným pásmem. Hrozila stavební uzávěra části Olomouce, oddechli si investoři  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.