Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Do Jeseníků se vrací puštík bělavý. Klenot přírody s rozpětím křídel přes metr a půl

V nejvyšších moravskoslezských horách se v posledních letech zabydluje puštík bělavý. Jde o druhou největší sovu a kriticky ohrožený druh. Ochráncům přírody se nyní podařilo zdokumentovat další lokalitu výskytu puštíka na Rýmařovsku.

FOTO, VIDEO: V Jeseníkách kromě vlka a rysa sídlí také král nebes, orel skalní. Potvrdily to unikátní záběry

V nejvyšších Moravskoslezských horách se patrně usídlil král nebes, orel skalní. Kromě toho zde pobývají také vzácné šelmy, jako jsou vlk a rys. Ukázaly to unikátní záběry z fotopastí, které nyní zveřejnili ochránci přírody. Ti zároveň apelují na...

"Je to dobrá zpráva. V posledních letech se v Jeseníkách častěji objevuje puštík bělavý. Jde o živý klenot přírody, kriticky ohrožený druh sovy, který zaujme svým vzhledem, zbarvením a také velikostí," vysvětlil Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků.

Po výrovi velkém je puštík bělavý naše druhá největší sova s rozpětím křídel až 170 centimetrů. Puštík bělavý potřebuje staré lesy, kde využívá dutiny nebo zlomené staré stromy ke hnízdění. "Na území chráněné krajinné oblasti je evidováno šest lokalit výskytu puštíka. Nám se podařilo zjistit jednu novou na Rýmařovsku, kde se nám puštíka povedlo vyfotit. Bylo to úžasné setkání," popsal Bačík.

Puštík není jediným ohroženým druhem, který se vrací do Jeseníků. Ve třech lokalitách monitoring ekologických organizací nedávno potvrdil také výskyt vlků. V severovýchodní části Hrubého Jeseníku zvané Medvědí hornatina se na třech odlehlých lokalitách podařilo zaznamenat pohyb jednoho až dvou vlčích párů. Kromě vlka se podařilo v Jeseníkách prokázat také výskyt rysa a krále nebes, orla skalního.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Společnost přátel Jeseníků

Štítky puštík bělavý, vlk, rys, orel skalní, výskyt, Jeseníky, ohrožený druh, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jeseníků se vrací puštík bělavý. Klenot přírody s rozpětím křídel přes metr a půl  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.