Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na nosné zdi nové náplavky v Olomouci jsou praskliny a díry. Je to kosmetická vada, tvrdí Povodí Moravy

Na nosné zdi nové náplavky v Olomouci, která přišla na stamiliony, jsou díry a praskliny. Ukázalo se to, když vodohospodáři nyní snížili hladinu Moravy kvůli kontrole a údržbě jezu. Povodí Moravy tvrdí, že je to kosmetická vada.

Už několik dní lidé, kteří procházejí okolo nové náplavky v Olomouci, nevěřícně kroutí hlavou. Vodohospodáři kvůli údržbě jezu snížili hladinu Moravy, a ukázala se tak nosná zeď plná prasklin a děr. "Je dokonce vidět, jak byla náplavka zhotovena amatéry. Za chvíli voda vymele popraskaný beton a celá se podemele a zbortí," komentoval to na sociálních sítích například Martin Keprt z Olomouce.

Povodí Moravy ovšem tvrdí, že se nic neděje. "Není vůbec žádný důvod k obavám či kritice. Je třeba zdůraznit, že nejde o nově postavenou část náplavky, ale o zbytek původní nábřežní zdi na pravém břehu, na který byla náplavka naprojektována a realizována. Po odbourání vyšší části zdi a během srážky hladiny byl proveden diagnostický průzkum a statický posudek zbylé části zdi," reagoval mluvčí Povodí Petr Chmelař.

Olomoucká náplavka se otevřela k procházkám. Přestavba za tři čtvrtě miliardy má skončit v listopadu

Tři sta sedmdesát metrů dlouhá nová náplavka v Olomouci prošla kolaudací a je přístupná veřejnosti. Lidé mohou po schodišti sestoupit k řece Moravě. Ještě letos je v plánu dokončení stavby protipovodňových opatření i na protějším břehu a...

Odborný posudek podle něho ukázal, že tato část podpěrné zdi na rozdíl od protějšího levého břehu vytvořená betonovým monolitem o tloušťce asi 130 centimetrů je v dobrém technickém stavu. "Proto bylo přistoupeno pouze k lokální sanaci povrchových vad vhodným materiálem. Sanace proběhla během snížení hladiny v době výstavby protipovodňových opatření. Stavba podléhá přísnému technickobezpečnostnímu dohledu, který se zaměřuje na bezpečnost a provozní spolehlivost vodních děl. Pozorované vady jsou tedy pouze estetické," uvedl mluvčí Povodí Moravy.

Samotné snížení hladiny potrvá do pondělí kvůli pravidelné kontrole jezu a opevnění jezové zdrže.

Asi čtyři sta metrů olomoucké náplavky široké dvanáct metrů mezi mosty v ulici Komenského a Masarykova se otevřelo loni na podzim. Jde o 2. B etapu protipovodňových opatření, které kromě náplavky zahrnovaly také nový most Václava Rendera. Tato etapa přišla na 730 milionů korun a měla by ochránit dvacet tisíc obyvatel Olomouce před průtokem na úrovni 650 metrů krychlových za sekundu.

Podle výpočtů vodohospodářů bude náplavka přibližně 30 dnů v roce zaplavena. "Odolat musí také ledovým jevům v době mrazů, tomu také odpovídá její konstrukce," vysvětlil ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Tomáš Kovalský

Štítky náplavka, zeď, praskliny, díry, Olomouc, Povodí Moravy, Morava, vodní hospodářství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nosné zdi nové náplavky v Olomouci jsou praskliny a díry. Je to kosmetická vada, tvrdí Povodí Moravy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.