Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Olomoucká náplavka se otevřela k procházkám. Přestavba za tři čtvrtě miliardy má skončit v listopadu

Tři sta sedmdesát metrů dlouhá nová náplavka v Olomouci prošla kolaudací a je přístupná veřejnosti. Lidé mohou po schodišti sestoupit k řece Moravě. Ještě letos je v plánu dokončení stavby protipovodňových opatření i na protějším břehu a několikaleté budování této etapy ochrany Olomouce se uzavře.

Stavbaři dokončili náplavku mezi dvojicí nových mostů v ulici Komenského a Masarykova, po kolaudaci už takřka 400 metrů dlouhý a dvanáct metrů široký úsek slouží k procházkám kolem řeky. „V rámci stavby 2. B etapy protipovodňových opatření jsme vytvořili dvě nové olomoucké dominanty: most Václava Rendera a novou náplavku. Smyslem náplavky bylo přiblížit řeku lidem a vytvořit odpočinkovou zónu v blízkosti řeky. To se nám povedlo a už dnes vidíme, jak tento trend napodobují další města. Podobné prvky vznikají třeba v Hranicích, Brně, řeku lidem chce přiblížit i Valašské Meziříčí a Vsetín,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Rekreační potenciál náplavky chtějí využít v budoucnu i podnikatelé. V Blahoslavově ulici je nad náplavkou připraveno deset elektrických přípojek, které mohou sloužit například pro stánky s občerstvením nebo k připojení potřebných zařízení při kulturních akcích. „Dotazů jenom v letošním roce bylo na odbor životního prostředí okolo dvaceti. Zájemci se ptají na způsoby povolování těchto aktivit a podobně,“ řekl před časem vedoucí Odboru životního prostředí Petr Loyka.

Veslaři, Ololoď, rybáři a šlapadla. Olomouc řeší řád na řece po dokončení stavby

Tréninky veslařů, turistické plavby či rybaření na několik let přerušila nebo omezila výstavba protipovodňových opatření nedaleko centra Olomouce. Dřívější aktivity by se měly na řeku Moravu postupně vracet v následujících měsících. Se vznikem...

 

Současně platí podmínka, že stánky či jiná zařízení musí být provozovatel schopný rychle z koryta řeky odvézt. „V případě, kdy z horního toku Moravy přijde varování před vysokými průtoky v řece, bude nutné náplavku během krátké doby vyklidit. Přesná pravidla povozu stanoví provozní řád,“ upozorňuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Povrch náplavky tvoří zejména žulový kámen, který je dostatečně odolný proti povodňovým průtokům. Náplavka totiž není izolovanou stavbou, ale je významnou součástí protipovodňových opatření Olomouce. „Musí převést průtok až o síle 650 metrů krychlových za sekundu, dle vodohospodářských výpočtů bude přibližně 30 dnů v roce zaplavena a odolat musí také ledovým jevům v době mrazů. Tomu také odpovídá její konstrukce,“ vysvětluje ředitel Povodí Moravy Gargulák.

Příprava trasy na Chomoutov se chýlí dobrým směrem, věří olomoucký cyklokoordinátor

Příprava dlouho diskutované, a nejen místními vytoužené cyklostezky na Chomoutov podle olomouckého cyklokoordinátora již pokročila. Město postupně otevírá další trasy pro kolaře, na některých úsecích jsou však podmínky značně komplikované. Čeká...

 

Součástí náplavky je také několik úvazišť pro lodě, zástupci olomouckého magistrátu ale nepředpokládají, že by zde měla plavidla kotvit dlouhodobě. Řeku v tomto úseku mají využívat například veslaři, rybáři či Ololoď nabízející výletní či zážitkové plavby. Novými prvky náplavky jsou také vyhlídkové terasy. Jedna vznikne na pomezí ulic Blahoslavova a Šmeralova nedaleko vysokoškolských kolejí, další na druhém konci náplavky u bristolského mostu.

Celá náplavka je průjezdná i pro cyklisty, ti však nemají v souladu s projektem vybudovaný na této trase vlastní jízdní pruh. Protější břeh má být podle Povodí Moravy dokončen v průběhu listopadu, obě nábřeží obohatí výsadba nové zeleně, zejména olší a javorů. Stavba II. B etapy protipovodňových opatření v Olomouci vyšla na 730 milionů korun. „Jejím cílem je zvýšení kapacity koryta Moravy v centrální části města na úroveň 650 metrů krychlových za sekundu, dokončením bude chráněno 20 tisíc obyvatel a majetek v hodnotě tři miliardy korun,“ podotkl mluvčí Povodí Moravy Chmelař.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Investice, stavba, náplavka, obchod, podnikání, rekreace, výlet, akce, koncerty, Olomouc, Povodí Moravy, protipovodňová ochrana, Povodí Moravy (státní podnik), řeka Morava, Morava, Brno, Valašské Meziříčí, Vsetín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká náplavka se otevřela k procházkám. Přestavba za tři čtvrtě miliardy má skončit v listopadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.