Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V Lověšicích má vyrůst centrum na zpracování stavebního odpadu. Obyvatelé mají řadu podmínek

V přerovské místní části Lověšice chce olomoucká firma Bergasto zprovoznit logistické odpadové centrum s kapacitou až 50 tisíc tun kameniva a stavebního odpadu za rok. Obyvatelé mají řadu podmínek, nákladní auta například nesmí jezdit přes obec. Pokud firma získá povolení, se stavbou začne ještě letos.

Stavba je nyní ve fázi EIA, společnost Bergasto chystanou investici zdůvodňuje velkou poptávkou po recyklaci stavebního odpadu v Přerově a okolí. "Záměr předpokládá vrácení recyklovaného stavebního materiálu zpět do stavebnictví," uvedla firma. Ročně bude moci odpadové centrum v Lověšicích zpracovat až 40 tisíc tun kameniva a 10 tisíc tun stavebního odpadu, denně maximálně 2000 tun.

Obyvatelé Lověšic mají řadu podmínek. "Vyjadřovali jsme se k provoznímu řádu a několikrát jsme ho vraceli na krajský odbor životního prostředí do Olomouce, protože chceme, aby tam nebylo skladováno nic jiného než stavební materiál. Stále se tam objevovaly také nějaké nebezpečné odpady. Také jsme trvali na tom, že auta nesmí jezdit přes Lověšice," vysvětlila předsedkyně místního výboru v Lověšicích Eva Hrutkaiová.

V obci už platí zákaz vjezdu kamionů nad 12 tun, příjezdová cesta do budovaného recyklačního centra vede z hlavní silnice z Přerova na Hulín. "Je to v provozním řádu," dodala předsedkyně.

Zastupitelé Mostkovic čelí anonymním pomluvám. Plán na odpadové centrum jitří vášně

Anonymní dopis nařkl z korupce a nekalých praktik členy zastupitelstva v Mostkovicích na Prostějovsku v souvislosti s plánem soukromé firmy na výstavbu odpadového centra. Proti lince na plazmové zplyňování ostře protestují místní lidé. Starosta...

Budované centrum leží mimo Lověšice. Centrum vybavené drtičkou kameniva a stavebního odpadu zabere v nynějším průmyslovém areálu v Lověšicích 7523 metrů čtverečních. "Objekt bude umístěn na dostatečně velkém pozemku mimo obytnou zástavbu na okraji obce Přerov," stojí v oznámení EIA. Nejbližší obytná zástavba je zhruba 190 metrů západně od chystaného areálu a je chráněna protihlukovou stěnou železnice.

Odpadové centrum hlavně kvůli provozu drtičky stavebního odpadu zvýší v Lověšicích hlukovou zátěž. Drcení odpadu je plánováno nejvýše čtyři hodiny denně. "Co se týče hluku z dopravy, půjde převážně o nárazovou zátěž při návozu odpadů a odvozu recyklátu. V okolí je kromě komunikace podél průmyslové zóny ještě železnice, která může hlukovou situaci ovlivnit," uvedli autoři projektu. Podle nich je ale kumulace vlivu jednotlivých provozů na životní prostředí ještě přijatelná.

Lověšice jsou místní částí Přerova a žije v nich téměř 500 obyvatel. Značnou část této místní části zabírají průmyslové areály, území Lověšic protíná železniční trať z Přerova do Břeclavi. Olomoucká společnost Bergasto byla založena v roce 2009 a zabývá se odstraňováním odpadů. Specializuje se na rekultivace, sanace ekologických zátěží, recyklací stavebních odpadů a zemní i demoličních práce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto bergasto.cz

Štítky odpady, recyklace, stavební materiál, hluk, prach, drtička, doprava, EIA, Lověšice, odpad, část obce, kamenivo, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lověšicích má vyrůst centrum na zpracování stavebního odpadu. Obyvatelé mají řadu podmínek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.