Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Voda na Plumlově má zhoršenou jakost. Citlivější lidé mohou mít zdravotní potíže, varují hygienici

Kvalita vody v Plumlovské přehradě nedaleko Prostějova se oproti předchozímu měření zhoršila, nyní je na třetím stupni z pětibodové škály. Podle hygieniků by se tak lidé měli po koupání osprchovat, aby snížili zdravotní rizika.

„Z odběru ze dne 24. července hodnotíme jakost vody ve vodní nádrži Plumlov jako zhoršenou, jde o ukazatel číslo tři. Znamená to mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní potíže, proto se doporučuje po koupání se osprchovat,“ uvedla Eva Čehovská z olomoucké krajské hygienické stanice.

Voda v Plumlovské nádrži byla čistá do poloviny července, loni byla v půlce tohoto měsíce označena stupněm dva. Ve třetím stupni, tedy jako zhoršenou jakost vody, ji hygienici loni vyhodnotili ve stejném období jako letos, tedy na konci července. Na stejné úrovni pak již kvalita vody zůstala do konce srpna. Ještě horší situace byla předloni. Voda v Plumlovské přehradě byla tehdy od 9. srpna zařazena v pátém stupni jakosti, což je nejhorší ukazatel na pětibodové stupnici, hygienici tehdy vydali dočasný zákaz koupání. Na konci srpna ho zrušili, kvalita vody však zůstala na stupni čtyři, koupání tak nadále nedoporučovali.

Zámek i synagoga jako suvenýr. Prostějov nechal vytvořit miniaturní modely památek

Novinku do portfolia suvenýrů zařadilo turistické informační centrum v Prostějově. Lidé si mohou koupit miniaturu prostějovského zámku a také bývalé nové synagogy. Město nechá vytvořit modely ještě dvou dalších významných budov, celkově bude v...

Plumlovská přehrada byla po čištění dna a opravách znovu napouštěna od podzimu 2013. Na špatné kvalitě vody se zde podepisuje nejen sucho a nedostatek vody v přítocích, ale také absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí.

Kromě této vodní nádrže hygienici každoročně kontrolují i kvalitu vody na jezerech Poděbrady, kam míří za koupáním lidé z Olomouce i okolí. S vodou tady dlouhodobě není problém, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Vzorky tam proto hygienici odebírají pouze jednou za měsíc. Další odběr je tak na Plumlovské přehradě a na Poděbradech v plánu 7. srpna. Informace o kvalitě sledovaných vod ke koupání najdou zájemci na stránkách olomoucké krajské hygienické stanice.

Kvalitu vody nechávají testovat také Technické služby města Přerova v rekreační lokalitě přerovské Laguny. Poslední zveřejněná analýza zkoumala vzorky z 10. července. „Dle výsledku rozboru je kvalita vody v Laguně jen lehce zhoršená a zdravotní riziko může způsobit citlivým jedincům. Po koupání je však doporučeno následné osprchování,“ uvedli zástupci městské organizace.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje

Štítky voda, kvalita, rozbory, sinice, Poděbrady, Vodní nádrž Plumlov, Olomouc, Prostějov, Plumlov, Krajská hygienická stanice, Přerov, laguna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloslava Koryčánková

Kvalitu vody především ovlivňuje chov ryb, jejich množství a skladba. Pokud je tam přemíra kaprů není šance udržet vodu čistou. Nevzpomínám si, že by to někdo někdy řešil.

Sobota, 29. července 2023, 21:16Odpovědět

Voda na Plumlově má zhoršenou jakost. Citlivější lidé mohou mít zdravotní potíže, varují hygienici  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.