Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Před demolicí ještě poslouží. V budově F olomoucké nemocnice vznikne Centrum zdraví a prevence

Zdravotníci Oddělení Alergologie a klinické imunologie se přestěhovali ve Fakultní nemocnici Olomouc z budovy F do nové stavby s označením G, na jejich původní působiště se následně vydali stavební dělníci a řemeslníci. Interiér letité budovy projde menší rekonstrukcí, aby mohl opět sloužit pacientům. Do budoucna nemocnice ale počítá s demolicí stavby a vybudováním moderního pavilonu.

Na přelomu června a července se Oddělení Alergologie a klinické imunologie stalo jedním z pracovišť, které nově funguje v budově G na okraji areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Uvolnila se tak část kapacit ve stavbě s označením F, která se nachází takřka v centrální zóně největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě. Uvnitř objektu F se rozběhly stavební práce. „Jejich předmětem je úprava prostor po Oddělení alergologie a klinické imunologie. Budou zde provedeny výměny stávajících povrchů, to znamená podlah, stěn a podhledů a současně také úpravy elektroinstalace,“ přiblížil rozsah rekonstrukce mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Od letošního února funguje v pavilonu F ambulance praktického lékařství pro dospělé, nemocnice plánuje ve volných prostorách rozvinout koncept Centra zdraví a prevence. To by mělo podle Fritschera zahrnovat právě ordinaci praktického lékařství, psychosomatickou vyšetřovnu, ambulanci zdraví a prevence, fyzioterapeutickou ambulanci s tělocvičnou či ordinaci psychologa.  „Ve 2. nadzemním podlaží současně probíhají obdobné úpravy pro přesun Oddělení biomedicínského inženýrství z budovy S,“ doplnil mluvčí.

Podle loni zveřejněného generelu rozvoje areálu Fakultní nemocnice Olomouc počítá vedení zdravotnického zařízení s demolicí budovy F a výstavbou zcela nového a rozsáhlejšího pavilonu. Starší objekt už neodpovídá potřebným standardům a kapacitním požadavkům. „Tato záležitost ale zatím není na pořadu dne. Nejprve je potřeba dokončit aktuální rozsáhlé investice, jako je například nový pavilon B, který vznikne na místě zdemolované budovy zvané Franz Josef,“ komentoval Adam Fritscher.

Předběžné naznačení proměny areálu FN Olomouc ve víceletém horizontu. Napravo ilustrace přestavby budovy F. Zdroj: LT Projekt

Budova F značnou část covidové epidemie sloužila jako odběrové místo pro testování veřejnosti. Právě situace spojená s koronavirem SARS-CoV-2 urychlovala v minulosti podle ekonomického náměstka FN Olomouc Tomáše Uvízla přípravy moderního pavilonu F, který mohl zřejmě ještě na začátku minulého roku dostat přednost před přestavbou Franze Josefa. Kromě III. interní kliniky - nefrologické, revmatologické a endokrinologické, Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy a Oddělení rehabilitace zde má totiž sídlit také nová Infekční klinika. Podle Uvízla chtěla vláda uvolnit značnou finanční podporu pro nemocnice na přípravu potenciálních pandemických hrozeb. „V novém pavilonu pak sice budou sídlit čtyři zmiňovaná pracoviště, ale zároveň bude budova řešena tak, aby bylo možné infekční stanici pro 28 pacientů v případě zvýšeného infekčního tlaku rozšířit na další tři patra s tím, že by pak kapacita narostla na zhruba sto infekčních lůžek,“ uvedl pro nemocniční magazín na jaře 2022 náměstek Uvízl. Výhodou pavilonu má být také propojení spojovací chodbou s vedlejší moderní budovou Y, ze které vede obdobný krček do sousední stavby s označením D. „Pro diagnostiku nebo k operacím tak budeme schopni pacienty z těchto pavilonů přepravovat takzvaně suchou cestou,“ zmínil Uvízl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Nemocnice, budova, stavba, investice, rekonstrukce, budova F, FN Olomouc, generel, nová budova, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před demolicí ještě poslouží. V budově F olomoucké nemocnice vznikne Centrum zdraví a prevence  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.