Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Oblíbený samovýčep v Rakové zavřela potravinářská inspekce. Nestačila jí čtečka občanských průkazů

, aktualizováno 18. srpna 2023, 17:14

Oblíbený samovýčep v Rakové u Konice na Prostějovsku prozatím skončil, ve čtvrtek ho zavřela potravinářská inspekce. Nestačila jí čtečka občanských průkazů, která bránila tomu, aby si pivo načepovali mladiství. K dispozici je nyní pouze nealko. Problémy by mohly mít i další samovýčepy po celé zemi.

"Potravinářská inspekce nám zakázala mít pivo na čepu. Čtečka občanských průkazů prý není dostatečnou ochranou. Je to velká blbost. Například odpovědní rodiče by přece nikdy nepůjčili svůj průkaz dětem, aby si načepovali pivo. Bylo by to zneužití občanského průkazu. Za ten vždy odpovídá jeho majitel," argumentuje Petr Hajkr, bývalý starosta Rakové a spoluzakladatel Velkorakovského minipivovaru, jehož pivo si lidé mohli do čtvrtka v Rakové načepovat.

Hajkr nabízel inspekci například i to, že provoz před samovýčepem bude sledovat kamera, a pokud se objeví pochybnosti, systém bude po prověření člověkem schopen prodej piva zablokovat.  

Samovýčep minipivovar spustil za covidu v době restrikcí a později ho vybavil čtečkou občanských průkazů, aby zabránil přístupu mladým lidem, kterým ještě není osmnáct. Letos v Rakové vzniklo i samoobslužné bistro, kde si lidé mohou odpočinout a koupit další občerstvení, ale udělat například i pizzu nebo ugrilovat maso. Samovýčep si získal velkou popularitu, využívali ho místní lidé, ale hlavně turisté a cyklisté, kteří do malebného regionu přijížděli.

(NE)OBYČEJNÍ: Bývalý starosta Rakové u Konice založil minipivovar, turisty dnes láká na samovýčep a bistro

Petr Hajkr byl šestnáct let starostou malebné obce Raková u Konice na Prostějovsku v turisticky přitažlivém regionu. Starostování loni pověsil na hřebík a se svou rodinou převzal minipivovar, který s bývalými přáteli zakládal. Jako jeden z...

Státní zemědělská a potravinářská inspekce potvrdila, že samovýčep v Rakové zavřela. "V provozovně docházelo k prodeji alkoholických nápojů bez přítomnosti lidské obsluhy, která by mohla kontrolovat, zda nedochází k prodeji alkoholu osobám mladším 18 let," vysvětlil referent mediální komunikace potravinářské inspekce Marek Bartík.

Petr Hajkr ubezpečuje, že bistro je nadále v provozu a na pití si lidé mohou v Rakové koupit nealkoholické nápoje. "Nejsme v tom sami. Inspekce to zavírá plošně po celé republice. Intenzivně to společně řešíme. Bestro je otevřeno stále, pouze nemůžeme mít pivo na čepu. Pevně věříme, že se tato blbost brzo vysvětlí a opět samovýčep otevřeme," doufá Hajkr.

Na dotaz, zda se zákaz týká také dalších samovýčepů v zemi, Bartík uvedl, že inspekce jde na kontrolu pouze tehdy, když dostane podnět.

Na sociálních sítích již celá věc vzbudila pobouření. "Myslím, že čtečka je větší překážka a kontrola, než když starší kamarád půjde mladším koupit do obchodu basu piv. Nemají na víc, než na řešení nesmyslů," zlobila se například Iveta Kleinová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Velkorakovský pivovar

Štítky samovýčep, zákaz, potravinářská inspekce, občanský průkaz, pivo, Raková, minipivovar, okres Prostějov, Raková u Konice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Slaboch

Jen vykazují činnost..

Sobota, 19. srpna 2023, 18:21Odpovědět

Jan Strapina

Totální byrokratická pí....čovina a idiocie!!!!Tak za prvé čtečka naprosto přesně načte ,kdyse ten dotyčný vejlupek narodil a za druhé je spousta chudých dospělých z řad bezdomovců či socialně slabých na ubytovnách,kteří bohatemu teenagerovi za uplatu to pivo či tvrdý chlast koupí!!!!!!!!

Sobota, 19. srpna 2023, 07:43Odpovědět

Ivo Chudoba

Takže to bylo zase na udání nějaký pako závidí úspěch to bude nejspíš kripl který v tomto podnikání neuspěl

Sobota, 19. srpna 2023, 01:57Odpovědět

Ferro King

Tak je fakt super, že si tam pivo čepujou cyklisti. A já myslel, že na kole se pít nesmí... Jinak samozřejmě blbost. Čtečka to zkontroluje lépe, než jakákoliv obsluha. A když se bude chtít nezletilý k pivu dostat, tak zaprvé se k němu stejně nějakým způsobem nakonec dostane a za druhé furt lepší k pivu, kde si dá tak dvě-tři a potupně vrhne, než aby do sebe někde lil třeba Redbull s vodkou...

Pátek, 18. srpna 2023, 18:02Odpovědět

Oblíbený samovýčep v Rakové zavřela potravinářská inspekce. Nestačila jí čtečka občanských průkazů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.