Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Zákaz koupání na Plumlově platí dál. Zkažená voda hýbe i s návštěvností kempů

I opakované testování prokázalo výrazně zhoršenou kvalitu vody v přehradě Plumlov nedaleko Prostějova. Na základě analýz hygieniků zde stále platí dočasný zákaz koupání z důvodu zdravotního rizika. Vyšší množství sinic či bakterií v nádrži dopadá i na místní autokemp, kde zaznamenali citelný pokles zájmu o ubytování.

„Ze dne 21. srpna 2023 je voda ve vodní nádrži Plumlov i nadále svou jakostí nevyhovující, takže stále platí dočasný zákaz používání vody ke koupání," uvedla ředitelka sekce ochrany a podpory zdraví krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Voda je tak podle ní stále označena nejhorším stupněm z pětibodové škály, což znamená, že voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví.

Voda v Plumlově byla ještě v první polovině července čistá a označovaná stupněm jedna na pětibodové stupnici, poté se její kvalita začala rychle zhoršovat. Třetí stupeň byl vyhlášen na konci července a do kategorie čtvrtého stupně spadla jakost vody na Plumlovské přehradě po rozboru vzorků vody 10. srpna. O týden později už hygienici po mimořádném odběru vyhlásili zákaz koupání - ze vzorků vody zjistili nadlimitní množství sinic, vodního květu, chlorofylu i odolných bakterií pocházejících z trávicího traktu lidí a zvířat. Naposledy bylo koupání v Plumlovské přehradě zakázáno předloni v srpnu.

Firma, která chce u Mostkovic budovat odpadové centrum za stamiliony, nemá průhlednou vlastnickou strukturu

Firma, která chce poblíž Mostkovic u Prostějova budovat zařízení na zplyňování odpadů za stamiliony, nemá průhlednou vlastnickou strukturu. V Evidenci skutečných majitelů o ní chybí údaje, což je porušení zákona. Společnost tvrdí, že ji vlastní...

Sinice obsahují látky, které mohou způsobovat alergické reakce. V závislosti na individuální citlivosti a době pobytu ve vodě se u koupajícího mohou vyskytovat různé projevy, například kožní vyrážky, zarudlé oči či rýmu. Některé druhy sinic mohou produkovat i toxiny, které mohou následně způsobit střevní a žaludeční potíže.

Špatná kvalita vody se projevuje výrazně i na návštěvnosti, pociťují to provozovatelé Autokempu přehrada Mostkovice. „Ubyla až polovina návštěvníků. I objednávky, které jsme měli rok dopředu, tak lidé ruší,“ konstatovala pracovnice kempu. Lépe na tom je ATC Žralok Plumlov, který sídlí u sousedního Podhradského rybníku. „Kolega si byl dopoledne zaplavat a hlásil, že do tři čtvrtě metru jde krásně vidět. U nás je to, pokud dobře fouká, čisté. Přiznám se, že lidé z přehrady se přestěhovali k nám. Máme zde menší pláž a je to navštěvované,“ řekl provozovatel druhého autokempu.

Plumlovská přehrada nedaleko Prostějova je oblíbenou rekreační oblastí. Po nákladném čištění dna a opravách byla znovu napouštěna od podzimu 2013. Na špatné kvalitě vody se zde podepisuje nejen sucho a nedostatek vody v přítocích, ale také absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí. Kromě této vodní nádrže hygienici každoročně kontrolují i kvalitu vody v jezerech Poděbrady, kam míří za koupáním lidé z Olomouce a okolí. S vodou tady dlouhodobě není problém, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Vzorky tam proto hygienici odebírají pouze jednou za měsíc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje

Štítky voda, kvalita, rozbory, sinice, zákaz koupání, Vodní nádrž Plumlov, Olomouc, Prostějov, Plumlov, Poděbrady, Krajská hygienická stanice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz koupání na Plumlově platí dál. Zkažená voda hýbe i s návštěvností kempů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.