Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Šumperk s dalšími městy regionu vydražil energie na příští rok. S burzovním dohodcem využil poklesu cen

V oblasti nákladů na energie by měla být situace stabilnější pro rozpočty Šumperku, Jeseníku či Mohelnice. Města ve spolupráci s dalšími sídly vydražila pro rok 2024 dodávky elektřiny a plynu na burze v Kladně, podle šumperské radní pro energetiku se podařilo využít nedávného mírného poklesu a zafixovat v aktuální situaci příznivé ceny.

Zatímco na rok 2023 nakupoval šumperský městský úřad energie za proměnlivé spotové ceny, na následující roční období má vysoutěžené fixní ceny. Obě komodity město dražilo společně s dalšími pěti obcemi na Českomoravské komoditní burze v Kladně. I díky spolupráci s s Jeseníkem, Českou Vsí, Lošticemi, Ústím nad Orlicí a Mohelnicí se podle šumperské radní pro energetiku a Smart City Valerie Hrubé podařilo zajistit výhodné sazby.

„Na rozdíl od letošního roku máme vysoutěžené obě důležité komodity na celý rok 2024 s pevně stanovenou cenou,“ uvedla na webu města radní Hrubá a doplnila, že šest měst zastupoval na burze takzvaný dohodce, který každý den sledoval pohyb cen.

Lékaři ze Šumperka testují umělou inteligenci při analýze rentgenových snímků hrudníku

Lékaři z šumperské nemocnice testují umělou inteligenci při vyhodnocování rentgenových snímků hrudníku. Speciální program za půl roku analyzoval snímky plic u více než 3500 pacientů a výsledky jsou podle lékařů slibné. AI dokáže rychle...

„V případě plynu i elektřiny v nízkém napětí jsme tak mohli využít mírného poklesu cen, který byl způsoben dvoutýdenním deštivějším počasím v Evropě. Nyní již ceny opět stoupají,“ řekla radní. Město tak bude platit za silovou elektřinu v nízkém napětí 3570 Kč za megawatthodinu a 3800 korun v případě elektřiny z hladiny vysokého napětí.

„Město dražilo energie zároveň i pro své příspěvkové organizace, jako jsou například školská zařízení, kulturní instituce i obecně prospěšnou společnost Pontis. Jen pro srovnání, cena silové elektřiny pro domácnosti dle aktuálních ceníků se pohybuje v rozmezí od 4 000 do 8 000 Kč za MWh bez DPH. Stát ceny energií pro letošní rok zastropoval u elektřiny na 5 000 Kč bez DPH za MWh pro nízké napětí,“ dodala mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

Pod vládním stropem se podařilo vysoutěžit Šumperku již v červenci také dodávky plynu, kde zaplatí v roce 2024 1400 korun za MWh této komodity. Stát dotuje dodávky plynu v letošním roce do odběru 630 MWh, maximální cena je letos 2500 Kč za megawatthodinu. Cenové limity pro energie by se měly podle plánu vlády uplatňovat do konce letošního roku.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Energie, energetika, náklady, burza, nákup, rozpočet, město, Šumperk, Jeseník, Mohelnice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk s dalšími městy regionu vydražil energie na příští rok. S burzovním dohodcem využil poklesu cen  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.