Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zubožené kozy na Šumpersku. Ve strašlivých podmínkách žily desítky zvířat

, aktualizováno 29. srpna 2023, 12:02

V obci Hynčina nedaleko Zábřehu provedli inspektoři Státní veterinární správy z Olomouckého kraje opakované kontroly, při kterých našli desítky zvířat žijících v nevyhovujících podmínkách. Ani po pokutě a nařízení nápravy chovatelka nezajistila pro kozy či králíky odpovídající prostor k životu či výživu. Organizace navrhla tak navrhla odebrání takřka čtyř desítek koz.

Už v roce 2019 měla chovatelka z Hynčiny potíže s kontrolními orgány obce i Státní veterinární správy, kdy inspektoři zjistili řadu nedostatků v chovu koz a králíků. Po pokutě ve výši 12 tisíc korun žena nedostatky odstranila. Letos v polovině srpna se pracovníci státní organizace na místo vrátili a závěry byly opět značně znepokojivé. „Při kontrole byly zjištěny nevhodné podmínky ve stáji, kde se nacházela většina koz. Povrch stáje byl vlhký, zvířata neměla suché a čisté místo pro odpočinek a silně zde zapáchal čpavek. Některé kusy byly vyhublé. V chovu dle některých změn na tělech zvířat zjevně probíhala nekontrolovaná příbuzenská plemenitba. Zvířata v době kontroly neměla k dispozici žádné krmení ani vodu,“ vylíčil v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Inspektoři odebrali tři psy ze zahrady v Němčicích nad Hanou. Zvířata žila v odpadcích a na řetězech

Inspektoři Státní veterinární správy odebrali chovateli z Němčic nad Hanou na Prostějovsku tři psy, kteří trpěli na zahradě jeho rodinného domu. Zvířata žila v odpadcích uvázaná na krátkém řetězu bez vody a bez potravy. Psi skončili v útulku,...

Zvířata ale nebyla jen ve stáji, ale také přímo v místnosti domu nebo pod přístřeškem. Některé kozy trpěly kvůli přerostlým paznehtům, které jim znemožňovaly přirozený postoj a pohyb. V místě, kde žilo také několik desítek králíků či slepic nechala chovatelka celou řadu nebezpečných předmětů jako sklo, pletivo či různé kovové věci, o které se mohla zvířata zranit.

„Chovatelce bylo po první kontrole z 15. srpna nařízeno upravit zvířatům přerostlé paznehty a okamžitě zajistit vhodné podmínky chovu. Při opakované kontrole o tři dny později zjistili inspektoři, že chovatelka sice zajistila ošetření paznehtů, zvířata se přesto nemohla normálně pohybovat. Podmínky chovu se navíc vůbec nezměnily,“ konstatoval mluvčí Majer.

Krajská veterinární správa pro Olomoucký kraj tak vydala návrh na zajištění náhradní péče o všech 37 koz chovaných na tomto hospodářství směřovaný na městský úřad Zábřeh, pod který obec Hynčina spadá. „Zároveň bude podán podnět na zahájení správního řízení o pokutě za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. KVS povede s chovatelkou správní řízení pro porušení plemenářského zákona kvůli chybějícímu označení zvířat,“ doplnil Majer.

Vedoucí oddělení životního prostředí zábřežské radnice Květoslava Hýblová sdělila, že městský úřad obdržel podání od SVS v pátek a případem už se zabývá. Umístit čtyři desítky koz do náhradního chovu ale podle Hýblové nebude snadné, protože většina útulků v okolí se na tato zvířata nespecializuje. „Máme městský útulek, ve kterém jsou pouze psi, a zdárně se nám daří řešit i kočky. Toto je ale specifický případ, který nepůjde vyřešit ze dne na den,“ uvedla Hýblová. Město už oslovilo několik zařízení, která jsou schopna poskytnout azyl i kozám.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky Zvířata, týrání, hospodářská zvířata, kozy, králíci, Hynčina, Zábřeh, Státní veterinární správa, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Adámek

Dobrý den, nekteri lide jsou imbecilove pod urovni zvirat, ktere trapi a posleze vrazdi v otresnych podmikach, ale zrejme maji IQ houpaciho kone a nechapou, ze je neco spatne!!! Další komentář je zbytečný ????????????????????

Úterý, 29. srpna 2023, 11:12Odpovědět

Zubožené kozy na Šumpersku. Ve strašlivých podmínkách žily desítky zvířat  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.