Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Horská služba pomáhala ztraceným turistům i vysílené seniorce. Pečlivěji plánujte, radí náčelník z Jeseníků

Pátrání po muži s dítětem, ztraceném houbaři i pomoc vysílené seniorce. Trojici náročných zásahů absolvovali v průběhu uplynulého víkendu horští záchranáři v Jeseníkách. Potenciálně nebezpečné situace měly šťastný konec, Horská služba ale zdůrazňuje, aby lidé počítali s proměnlivostí počasí a také dřívějším soumrakem.

V sobotu po deváté hodině večer se rozběhlo pátrání v okolí Králického Sněžníku. Rodina se rozdělila během túry a na smluveném místě už se nesešla. Žena se obrátila na záchranné složky s tím, že postrádá svého manžela a desetiletou dceru. „Muž bohužel zaměnil turistické značení za cykloturistické a s dcerou sešli ze správné trasy. Jeho telefon navíc nebylo možné kontaktovat a začínala další bouřka,“ vylíčil mluvčí Horské služby Marek Fryš.

Posádky horských záchranářů pátraly po obou stranách hřebene Králického Sněžníku, posun v pátrání přišel okolo půlnoci, když se mobil hledaného muže znovu připojil do telefonní sítě. „Pochvala manželskému páru patří za správné vyhodnocení situace. Zbloudilá žena došla na silnici a pokračovala do nejbližší obce, odkud nás kontaktovala. Otci pak za to, že duchapřítomně při blížící se bouřce změnil směr a s dcerou se vydali z hřebene do údolí k nejbližšímu příbytku, kde si hned začal dobíjet telefon,“ komentoval situaci zasahující záchranář Horské služby.

Spěch za volantem mohl skončit vážnou nehodou, když se řidič osobního auta Jeep pustil nedaleko Potštátu na Přerovsku do předjíždění, aniž by měl rozhled na dostatečnou vzdálenost. Viditelnost omezovala mlha a při pokusu předběhnout náklaďák se...

Další pátrání zaměstnalo horoslužebníky v neděli v odpoledních hodinách, když skupina houbařů oznámila na stanici Skřítek, že pohřešují svého kamaráda. „Okolí Skřítku je vyhlášená houbařská lokalita, je to však také lokalita rašelinišť a bažinatého terénu a houbaři zde bloudí každoročně,“ říká k zásahu náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller, který v tu chvíli sloužil coby dispečer pro oblast na stanici Ramzová.

„Ztracený houbař měl naštěstí nabitý telefon. I když v něm neměl nainstalovanou aplikaci záchranka, umožňuje tato aplikace Horské službě pomocí SMS určit polohu ztraceného člověka. Na základě této hrubé lokalizace navázal záchranář po krátkém pátrání přímo v terénu přímý kontakt,“ přiblížil jednu z technologických možností pátrání po osobách mluvčí Fryš s tím, že celá akce trvala okolo dvou hodin.

Podobnou dobu zabral v neděli také zásah nedaleko Pradědu v turisticky oblíbené lokalitě údolí Bílé Opavy. Tam vyrazila společně s přítelkyní osmdesátiletá seniorka. V polovině trasy se ale ocitla na konci sil. Kolemjdoucí turista využil aplikaci Záchranka a přivolal pomoc. Horská služba vyrazila do členitého terénu se čtyřkolkou a džípem, až k vysílené penzistce ale záchranáři dojet nemohli.

„Čtyřkolkou jsme se dostali zhruba 700 metrů pod místo, kde byla vyčerpaná turistka, zbytek jsme museli s rakouským vozíkem zvládnout terénem pěšky. Ošetřili jsme ji, poskytli tepelný komfort a vozíkem transportovali zpět ke čtyřkolce,“ řekl k situaci zasahující horský záchranář. Na čtyřkolce pak seniorku převezli do Karlovy studánky, kde už čekala sanitka.

„Tyto i další víkendové zásahy v Jeseníkách měly šťastný konec, apelujeme ale na turisty, aby za aktuálního bouřlivého počasí a s blížícím se koncem léta své trasy plánovali mnohem pečlivěji a počítali s tím, že počasí je stále nevyzpytatelnější a mnohem dříve se stmívá,“ doplnil náčelník HS Jeseníky Vítězslav Kaller.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba České republiky

Štítky Horská služba, Jeseníky, záchrana, ztracený houbař, ztracení turisté, Bílá Opava, Skřítek, léto, výlety, podzim, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba pomáhala ztraceným turistům i vysílené seniorce. Pečlivěji plánujte, radí náčelník z Jeseníků  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.