Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

V Hranicích se zřítila část starobylých hradeb. Město chystá revitalizaci

Část městských hradeb v Hranicích se po nedávných vydatných deštích sesunula ze svahu. Lokalitu historického opevnění město dlouhodobě plánuje revitalizovat a zpřístupnit přes zeď průchod k náměstí. Klíčové bude pro další postup vyjádření statika, který má stav mnohasetleté stavby posoudit.

Spoušť v přírodní rezervaci Žebračka: vichr poničil v Přerově dvanáct hektarů lesa

Na obezřetnost občanů apelují zástupci Přerova při pohybu v městských parcích a také v Národní přírodní rezervaci Žebračka na okraji města. Bouřky v závěru srpna poškodily či vyvrátily stromy na přibližně dvanácti hektarech chráněného území,...

 

V závěru srpna se zřítila část hradeb nedaleko Masarykova náměstí v Hranicích v oblasti nad nevyužívanou plochou u parkoviště. Místo v Komenského ulici podle mluvčího hranické radnice Petra Bakovského zabezpečila městská policie a hasiči se psem sutiny prohlédli, aby se ujistili, že k zavalení lidí.

Město se dlouhodobě věnuje přípravám na úpravu hradeb, které se v této zóně rozprostírají v délce přibližně sto padesát metrů. Proběhly stavebně-historické průzkumy a také jednání o majetkoprávních záležitostech. „Situace je trochu složitá a nepřehledná. Některé hradby se nacházejí na pozemcích města a jiné na soukromých. Docházelo k výměnám či výkupům pozemků, aby mohla revitalizace proběhnout co nejkomplexněji. Vlastnictví hradeb je celkem složité a v minulosti o něm i soudy rozhodovaly nejednoznačně. V některých místech se hradby stávají součástí stavby, která na nich stojí,“ přiblížil starosta Hranic Daniel Vitonský (ANO).

Podle něj ale panuje se všemi vlastníky potřebných parcel a dalších nemovitostí předběžná shoda na provedení revitalizace, kterou město plánuje ze tří předpřipravených variant pojmout v nejširším měřítku. Otázkou ovšem je, jak s celým záměrem pohne nedávný sesuv a hrozba nestability dalších úseků hradebních zdí. „V úterý má přijet statik, který udělá posouzení a dá nám vyjádření, jak dál pokračovat. Od toho se budou dál odvíjet projekční práce na revitalizaci. Chtěl bych, aby se odborník podíval na všechny části hradeb, abychom byli ujištěni, že zřícení neohrožuje nějaké další budovy a pozemky. S částí prací jsme chtěli začít v příštím roce, ale možná se plány změní. Vše se bude odvíjet od vyjádření statika,“ podotkl starosta.

Díky rekonstrukci hradeb má vzniknout nejen další přístup k hradbám z níže položené oblasti města na Masarykovo náměstí. „Měly by zde vzniknout průchody pro pěší i třeba pro maminky s kočárky, v podobném duchu jako máme třeba zámeckou zahradu. Na hradbách chceme vytvořit i odpočinkové zóny, neměla by tam být pouze průchozí cesta na náměstí. Odhalilo by se tak území, které zatím zůstávalo skryto zrakům občanům. V některých částech na soukromých pozemcích je ale bohužel celkem velký nepořádek. Někteří majitelé prostoru nevěnovali dostatečnou péči a doufám, že situace, která se stala, bude i trochu varovným prstem, aby někteří své zázemí zkultivovali,“ upozorňuje Vitonský.

Městské hradby v Hranicích
Cimburkové (1431-1475) vystavěli ve městě před polovinou 15. Století kamenný hrad a snad tehdy také opevnili město Hranice vnitřní hradební zdí. Patrně za Pernštejnů (1475-1547) byl ve svahu kolem města vybudován druhý, vnější pás hradeb z lomového kamene a s baštami, který se dochoval dodnes.
Zdroj: ok-tourism.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hranice

Štítky Hradby, stavba, revitalizace, hradební okruh, Hranice, investice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hranicích se zřítila část starobylých hradeb. Město chystá revitalizaci  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.