Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Leopard pálí na Libavé, noční střelby tankistů vzbudily rozruch až v Olomouci

Silné rány připomínající hřmění zaznamenali v pondělí odpoledne i v noci lidé na Olomoucku i Přerovsku. Nešlo o klimatický jev, hluk se totiž šířil z vojenského výcvikového prostoru Libavá. Neustal ani v pozdních hodinách, což vzbudilo rozruch nejen na sociálních sítích. Začalo cvičení tankistů, které bude probíhat ještě v dalších dnech tohoto týdne.

Vojenská nemocnice ošetřila desítky ukrajinských bojovníků, kteří cvičí na Libavé. Je to pomoc napadené zemi

Ve Vojenské nemocnici v Olomouci již lékaři ošetřili téměř devadesát vojáků, jejichž výcvik probíhá v nedalekém vojenském újezdu Libavá. Léčba zraněných příslušníků ukrajinské armády je jedním ze způsobů, jak Česká republika pomáhá Ukrajině,...

„Prosím, co to jsou v Olomouci za rány? To je jak z tanku,“ ptala se v pondělí před jedenáctou hodinou večer na facebookové stránce zaměřené na dění v krajském městě uživatelka Veronika. Dotazem uhodila hřebíček na hlavičku, skutečně se totiž jednalo o rány z tanku.

Ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá, jehož nejbližší hranice leží více než sedm kilometrů od hanácké metropole, se koná cvičení 73. tankového praporu z Přáslavic. „Ve vojenském újezdu Libavá probíhají plánované střelby tanků T-72 M4 a Leopard 2A4, a to jak v denních, tak v nočních hodinách. Výcviku se účastní vojáci 73. takového praporu Přáslavice a příslušníci německé armády,“ konstatovala mluvčí Generálního štábu Armády České republiky Vlastimila Cyprisová.

Nad nadstandardní úrovní hluku z vojenského prostoru se pozastavovaly na sociálních sítích desítky lidí z různých obcí na Olomoucku i Přerovsku. „Přes den jsem myslela, že začíná bouřka, ale při ní nedrnčí okna v bytě,“ napsala jedna z komentujících. „Rány jsou hlasitější než obvykle, i barák se třepe víc,“ hodnotila uživatelka Renata z Velké Bystřice.

Podle mluvčí generálního štábu bude cvičení tankistů tento týden ještě pokračovat, a to až do čtvrtka 7. září.

Česká armáda má od Spolkové republiky Německo dostat dohromady čtrnáct tanků Leopard 2A4 a také jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel jako kompenzaci za vojenskou techniku odeslanou na podporu Ukrajiny v konfliktu s Ruskem. První obrněnec tohoto typu dorazil do Přáslavic už na konci loňského roku, v dubnu pak obdržela armáda další dva kusy této těžké bojové techniky. Kromě čtrnácti tanků a vyprošťovacího vozidla má být součástí dodávky i počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, jenž zahrnuje právě i výcvik českých vojáků.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda České republiky

Štítky Tank, Leopard, technika, vojáci, armáda, výcvik, Libavá, tank Leopard, Přáslavice, Armáda ČR, německý tank, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Leopard pálí na Libavé, noční střelby tankistů vzbudily rozruch až v Olomouci  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.