Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Rajčata za pět korun. Samosběr u Olomouce znovu začíná, láká na nižší ceny a zelí na krouhání

Po více než dvou týdnech od srpnového náročného prvního dne samosběru zeleniny bude tato možnost nákupu levných výpěstků ve Vojnicích u Olomouce pokračovat. Kromě několika zbývajících druhů plodin si budou moct zákazníci sklidit a zakoupit také zelí na krouhání, což je pro místní pěstitele jedna z nejvíce preferovaných oblastí produkce.

Začátek samosběru zeleniny přilákal ve středu 23. srpna do Vojnic nedaleko Olomouce tisíce lidí. Ve vesnici, která spadá pod obec Těšetice, zkolabovala doprava a s obnovením provozu muselo pomoci několik hlídek policie. Prodej naplánovaný na celý týden skončil po pár hodinách, část úrody ale ještě na poli zůstala. Obnovení samosběru bylo v plánu na první zářijový víkend, kvůli nepříznivému počasí se ale ještě o sedm dní posunulo.

Nyní už pokračování sklizně podle pěstitele Ladislava Kašpara nic nebrání a navíc se rozšíří i o další oblíbenou zeleninu. „Začínáme prodávat zelí na krouhání. Už je zralé, počasí posledních dnů bylo pro něj plně vyhovující. Jde o takovou naši chloubu, věnujeme se tomu déle než samosběru i pro významné krouhárny a na kvalitu opravdu dbáme. Spouštíme sklizeň už teď, i s ohledem na přemnožené hraboše,“ prozradil k výběrovému produktu z vojnických polí Kašpar.

FOTO: Tři hodiny ve frontě a dopravní kolaps. Moc mě to mrzí, říká k extrémnímu samosběru pěstitel z Hané

Vojnice v obležení. Zájem o tradiční samosběr zeleniny ve vesničce ležící přibližně deset kilometrů od Olomouce se letos rozrostl do mimořádných rozměrů. Provoz musela od rána řídit policie, pěstitelé otevřeli všechna čtyři pole zároveň a po pár...

Prodávat se bude ale také mrkev, několik druhů dýní, rajčata a petržel. Samosběr přitáhl obrovskou pozornost nízkou cenou oproti nabídkám obchodních řetězců, nyní je cena ještě lákavější. „Zbývající plodiny kromě petržele dáváme za jednotnou cenu pět korun za kilo. Krásných rajčat je hodně a je škoda je nesklidit,“ uvedl zemědělec s tím, že petržel a červené a bílé zelí vyjde na 15 korun za kilogram. Mrkev je tak o čtyři koruny levnější než při prvním kole samosběru, rajčata dokonce o korun sedm.

Pro aktuální fázi samosběru bude k dispozici větší parkovací kapacita. „Už neočekáváme, že by přišly takové davy. Na parkování jsou vyčleněné velké plochy po sklizené cibuli. Je potřeba, aby lidé parkovali výhradně na určených místech, budou tam cedule. Chápeme dopravní policii, že na silnicích se hromadně parkovat nesmí, pak dochází ke komplikacím,“ doplňuje Ladislav Kašpar.

Samosběr ve Vojnicích se postupně stává zavedenou a oblíbenou variantou nákupu lokálních produktů, v letošním roce se s ním ale pojilo i několik nepříjemných nešvarů. Ať už se jednalo o blokování dopravy, nevhodné parkování či sklízení zeleniny ve dnech a hodinách, kdy pokladny na okrajích pole nebyly v provozu. V první den samosběru navíc někteří nepoctivci odjížděli bez zaplacení.

„První tři roky byli lidé rádi, že je taková možnost a byli ohleduplnější. Teď s přibývajícím časem se víc projevuje u některých osob sobeckost. Do budoucna budeme plánovat, jak samosběr lépe logisticky vyřešit. Ještě máme rok času, ale změny budou,“ zakončil pěstitel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Samosběr, zelenina, samosběr Vojnice, samosběr zeleniny, potraviny, nákup, peníze, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rajčata za pět korun. Samosběr u Olomouce znovu začíná, láká na nižší ceny a zelí na krouhání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.