Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policie v kraji má víc práce s výmysly na sítích. Lži před časem sdílela i senátorka Hamplová, trestu unikla

Policie v Olomouckém kraji se v poslední době musí častěji zabývat výmysly na sociálních sítích. Často jde o lži o ukrajinských uprchlících, ale například také o únosech dětí nebo zavírání hranic. V některých případech již policie zahájila trestní stíhání.

V nejznámějším kause senátorka Jana Zwyrtek Hamplová z Mohelnice na Šumpersku letos v zimě zveřejnila lži o šíření tuberkulózy a ukrajinských vojácích, kteří cvičili na Libavé. Po pár hodinách příspěvek stáhla a omluvila se. Tvrdila, že zprávu dostala z důvěryhodné adresy, které věřila.

Jak vyplývá z vyšetřování policie, falešnou zprávu tehdy dostala také kadeřnice z Olomouce, která si na rozdíl od právničky a senátorky Hamplové celou věc ověřila. "Odesilatelem emailu byla Krajská hygienická stanice Olomouc. Po přečtení emailu zavolala na telefonní číslo uvedené v oznámení, přičemž na druhé straně jí nějaký muž řekl, že o ničem takovém neví," stojí v policejním usnesení o vyšetřování celého případu, které má redakce Drbny k dispozici.

Provozovatelka kadeřnického salonu v Olomouci si proto vyhledala číslo přímo na krajskou hygienu, kde se dozvěděla, že šlo pouze o podobnou doménu a celý email je lež. Policejní vyšetřování poté potvrdilo, že podle všeho šlo o koordinovanou dezinformační kampaň, protože falešné oznámení týkající se tuberkulózy přišlo také do emailových schránek Základní školy na Libavé a do dalších škol v Moravském Berouně a Frýdku Místku. Tentokrát se zpráva tvářila, že je od ministerstva zdravotnictví.

Vyšetřování okolo senátorky Jany Zwyrtek Hamplové z Mohelnice na Šumpersku kvůli šíření poplašné zprávy skončilo ve ztracenu. Právnička zveřejnila lži o šíření tuberkulózy a vojácích z Ukrajiny, policie však pro obvinění nenašla důkazy. Hamplová...

Policie však autora dezinformací nakonec nevypátrala, a proto případ, který vyšetřovala jako šíření poplašné zprávy, odložila. "Dostupnými prostředky se nepodařilo věc náležitě objasnit, tedy zjistit skutečnosti k ustanovení konkrétního pachatele," uvedla v usnesení policie. 

Senátorka Hamplová na žádosti o komentář k celé věci v minulosti opakovaně nereagovala, nikdy nezvedla telefon.

Naopak ve dvou jiných případech vyšetřovatelé trestní stíhání zahájili. Z šíření poplašné zprávy nedávno obvinili muže, který příběh o ženě napadené v Zábřehu cizincem přibarvil informací, že šlo o Ukrajince. Napsal příspěvek do místní skupiny na sociálních sítích, a vzbudil tak značný rozruch a znepokojení. Nyní mu za to hrozí až dva roky vězení.

Policie vyvrací fámy o uzavření hraničních přechodů s Polskem na Jesenicku. Není to pravda

Policie a město Jeseník vyvrací nepravdivé informace, které se šíří po sociálních sítích, že se na Jesenicku uzavře desítka přechodů s Polskem pro malý pohraniční styk. Pravda je taková, že jde pouze o možné opatření při znovuobnovení hraničních...

Další případ se týká šestatřicetileté ženy z Přerovska, která na sociální sítě napsala, že ji napadli Ukrajinci pohybující se po městě v bílé dodávce. Případ prověřovali kriminalisté a zjistili, že k ničemu takovému nedošlo. Ve městě to tehdy přiživilo napětí v romské komunitě, kdy desítky lidí protestovaly kvůli jinému incidentu mezi dětmi před policejní služebnou. Ženu policisté obvinili také z šíření poplašné zprávy.

Situace nyní došla tak daleko, že když policie nedávno informovala o pachateli trestného činu, kterého se podařilo dopadnout a šlo o cizince, do závorky uvedla, že to není Ukrajinec. 

V polovině srpna pak policie a úřady musely vyvracet jinou lživou zprávu kolující po sítích o tom, že po Zábřehu jezdí bílý tranzit, do kterého někdo láká děti. Naposledy pak před pár dny muž z Jesenicka napsal, že úřady na Jesenicku chystají uzavřít desítku přechodů s Polskem pro malý pohraniční styk. Pravda je ovšem taková, že jde pouze o možné opatření při znovuobnovení hraničních kontrol, které se však v současné době nechystají.

Lživou zprávu, kterou sdílely desítky lidí, musela vyvracet jak policie, tak město Jeseník. "Informace o tom, že by měli policisté v dohledné době uzavřít na Jesenicku místa určená pro malý pohraniční styk s Polskem, jsou nepravdivé," ubezpečila mluvčí policie Petra Vaňharová

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky dezinformace, Ukrajina, policie, stíhání, senátorka, Jana Zwyrtek Hamplová, Olomoucký kraj, tuberkulóza, sociální síť, Mohelnice, Olomouc, okres Jeseník, Krajská hygienická stanice, Libavá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v kraji má víc práce s výmysly na sítích. Lži před časem sdílela i senátorka Hamplová, trestu unikla  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.