Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Historické BVP z piedestalu odnesl moderní speciál. Šternberská zbrojovka začala stavět novou halu

Po čtyřiceti letech proběhl transport historického obrněného vozidla BVP-1 z podstavce v areálu šternberské zbrojovky Excalibur Army. O přesun bojového prostředku se symbolicky postaral jeden z nejnovějších produktů podniku – vyprošťovací a odsunový speciál TREVA-30. Letitá vojenská technika musela ustoupit výstavbě nové výrobní haly za 650 milionů korun.

Zbrojovka zahájila v těchto dnech stavbu nové haly ve šternberském podniku kvůli stále rostoucí poptávce po vojenské technice. Budova podle předpokladů firmy vyjde na přibližně 500 milionů, dalších 150 milionů si vyžadá investice do potřebných výrobních technologií. „Hala bude zaměřena na montáž kolové techniky, a to zejména houfnic Dita, Dana, Caesar a Morana, dále na montáž vozidel Patriot, ženijní techniky a vyprošťovací techniky AM-50, AM-70, TREVA 30 a TRCV 30,“ stojí ve výroční zprávě společnosti Excalibur Army, která patří do strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG).

Rozšíření výrobních prostor vytvoří 120 pracovních míst. Část z nich plánuje společnost obsadit přesunem existující výrobní linky v rámci šternberského areálu, zbylou část doplní novými pracovníky. „Uvolněný provoz využije prototypová dílna, která dlouhodobě trpí nedostatkem prostoru pro vývoj vozidel v konfiguraci 6x6 a větších,“ podotkl mluvčí skupiny Czechoslovak Group Andrej Čírtek. Nový objekt počítá se zařazením úsporných technologií podle moderních standardů včetně instalace fotovoltaické elektrárny. Zprovoznění první části výroby plánuje podnik na přelom roku 2024 a 2025.

BVP-1 jako symbol
V roce 1983, ke 30. výročí vzniku opravářského závodu, bylo BVP-1 instalováno na své místo před hlavní budovu B2 pomocí jeřábu. Tato slavnostní událost proběhla za přítomnosti zástupce náčelníka Opravářského závodu 026 plk. Jaromíra Machače a zástupců Ministerstva obrany, velení sovětské armády v Olomouci i města Šternberka. Jednalo se o poměrně moderní vozidlo, které bylo vyřazené z provozu z důvodu nadměrného opotřebení, a se souhlasem tehdejšího Ministerstva obrany bylo použito jako symbol nové éry.
Před svou instalací bylo částečně opraveno, kanón byl znehodnocen zavařením závěrového klínu a byl také odstraněn hnací agregát, tedy motor a převodovka. Po této specifické renovaci bylo teprve vozidlo umístěno na piedestal a stalo se památníkem a symbolem tohoto podniku.
Během následujících dekád bylo BVP svědkem dalšího vývoje podniku. Za zmínku stojí například změna názvu na VOP-026 Šternberk, s.p., stavba nové lakovny, restrukturalizace a modernizace stávajících hal, nebo změna vstupu do budovy a rekonstrukce recepce, stavba nové montážní haly B80 či založení Vývojového centra EA.
Zdroj: Excalibur Army

Firma loni zejména díky dodávkám vojenské techniky na Ukrajinu, napadenou Ruskem, více než zpětinásobila své tržby na rekordních 13,506 miliardy korun z 2,497 miliardy v roce 2021. Čistý zisk zbrojovky vzrostl sedminásobně z 221,8 milionu korun v roce 2021 na 1,656 miliardy, což byl také dosud nejvyšší zisk firmy vůbec. Počet zaměstnanců Excalibur Army loni vzrostl na 524 ze 487 v roce 2021.

Většinu tržeb loni Excalibur Army získala v zahraničí. Na exportní trhy mimo Evropskou unii připadly tržby 9,273 miliardy korun, v roce 2021 to bylo 1,364 miliardy. Například na Ukrajinu firma dodala zhruba 100 kusů vojenské techniky, kromě modernizovaných tanků T-72 také dělostřelecké systémy, raketomety a bojová vozidla pěchoty. V České republice společnost utržila 3,409 miliardy, což je ve srovnání s rokem 2021 trojnásobná částka. Zákazníkům ze států EU zbrojovka dodala zboží za 824 milionů korun. V roce 2021 v EU utržila 45,4 milionu.

ČEZ spustil interaktivní prohlídku Dlouhých strání. Diváci se dostanou přímo k vodní turbíně

Energetická společnost ČEZ spustila interaktivní prohlídku přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách. Diváci se dostanou do nejstřeženějších míst, například přímo k vodní turbíně. Živé vysílání je spojené také s animacemi,...

„Poptávka po produktech obranného průmyslu prudce rostla ještě před vypuknutím války na Ukrajině. Už v té době byly kapacity Excalibur Army vytížené. Domníváme se, že perspektiva růstu obranného průmyslu bude desetiletá,“ uvedl před časem k situaci na strojírensko-zbrojařském trhu mluvčí CSG Čírtek.

V letošních plánech Excalibur Army je zahájení sériové výroby nové samohybné kanónové houfnice 155 mm Dita na upraveném podvozku Tatra. Pro zahraničního zákazníka firma vyrobí první kolový vyprošťovací prostředek nové generace Treva-30. Vývoj této nové vojenské techniky odborníci z firmy Excalibur Army dokončili v loňském roce, kdy ji také testovali.

Firmy holdingu CSG, který vlastní Michal Strnad, působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Pravděpodobně nejznámějším členem holdingu je kopřivnická automobilka Tatra Trucks.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Excalibur Army

Štítky Podnikání, ekonomika, výroba, investice, průmysl, obranný průmysl, zbrojovka, Excalibur Army, Šternberk, nová hala, stavba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historické BVP z piedestalu odnesl moderní speciál. Šternberská zbrojovka začala stavět novou halu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.