Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Přerované rozhodli. Město postaví kuličkovou dráhu, fit stezku, vysadí květiny a uloží kameny zmizelých

Novou kuličkovou dráhu, vybudování fit stezky Přerovským luhem, výsadbu květin na Žerotínově náměstí a uložení kamenů zmizelých prosadili v takzvaném participativním rozpočtu města obyvatelé Přerova. Do hlasování se zapojilo přes 1400 lidí, Přerované vybírali z třiadvaceti návrhů.

Obyvatelé Přerova se do rozhodování o využití 1,5 milionu korun z rozpočtu města zapojili podruhé. Z premiérového ročníku se pořídilo například mobilní kino.

"Celkově Přerované vybírali z třiadvaceti návrhů a zvítězily ty, kterým dali při hlasování nejvíce bodů a vešly se do celkového limitu milionu a půl. Do samotného hlasování se zapojilo 1440 respondentů, nejvíce hlasujících bylo z věkové kategorie 25 až 44 let a stejně jako vloni se zapojilo více žen než mužů," uvedl přerovský primátor Petr Vrána (ANO). Vítězné projekty by se ideálně do roka měly stát součástí Přerova.

Největšímu zájmu se těšila kuličková dráha s tunely, mosty a nadjezdy, její vybudování by mělo přijít na 400 tisíc korun. Tato zábavná atrakce by podle navrhovatelky mohla vzniknout u Laguny, pod skateparkem nebo kdekoli v okolí na svažitém terénu. Svými hlasy obyvatelé města ocenili i návrh vybudovat fit stezku, která by byla součástí Naučné stezky Přerovským luhem, která má propojit běh, cvičení a vzdělávání na čerstvém vzduchu pro celou rodinu. Je na ni vyhrazeno 490 tisíc. Přerované podpořili také nápad osadit květinami Žerotínovo náměstí.

Šumperk oprášil participativní rozpočet. Lidé mohou hlasovat o projektech celkem do milionu korun

Obyvatelé Šumperka mohou opět rozhodnout o využití peněz z městského rozpočtu. Radnice obnovila takzvaný participativní rozpočet s názvem Tvoříme Šumperk, na který vyčlenila milion korun. Lidé takto rozhodovali již v roce 2019.

Do čtveřice vítězných návrhů se dostaly i kameny zmizelých, které budou osazeny na Žerotínově náměstí a v jeho okolí, kde před válkou žila početná židovská komunita. Tři místa, na která by bylo vhodné kameny zmizelých položit, mají být vytipována ve spolupráci s Muzeem Komenského.

Při výběru projektu mohli lidé v hlasování udělovat nejen kladné, ale i záporné body. "Se záporným skóre vyšly pouze tři projekty, a to stanice na měření znečištění ovzduší v Předmostí, pohybový automat na jízdenky a lavička Václava Havla," uvedl František Zlámal z odboru rozvoje přerovského magistrátu.

Při loňském prvním ročníku dali lidé nejvíce hlasů pořízení mobilního kina, zelené zastávky, pořízení košů na psí exkrementy a vybudování rozhledny na Čekyňském kopci. Kino už letos v létě fungovalo, instalovány již byly v ulicích města také koše, do konce byl dotažen také projekt zelené zastávky, byť kvůli památkářům nakonec na jiném místě. Pouze rozhledna u Čekyně zatím vyřešena není, město má již dlouhodobě v plánu vybudovat větší rozhlednu s vyššími náklady. Stavba je zatím ve fázi příprav.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky ČR, správa, finance, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerované rozhodli. Město postaví kuličkovou dráhu, fit stezku, vysadí květiny a uloží kameny zmizelých  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.