Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

VIDEO: Škoda přes 25 milionů, pět zraněných. Kamion vjel v Olomouci na přejezd, když blikala červená

, aktualizováno 17. října 2023, 12:27

Na železničním přejezdu na Bělidlech v Olomouci se dnes ráno srazil kamion z Polska s osobním vlakem. Na místě hořelo, zasahovali zde hasiči a další složky integrovaného záchranného systému. Všechny cestující se podařilo z vlaku včas evakuovat, na místě bylo pět lehce zraněných. Frekventovaná silnice má být uzavřená až do noci.

Právě zasahujeme na přejezdu v Olomouci na Bělidlech u nehody vlaku a nákladního a osobního vozidla s následným požárem. V současné chvíli probíhá zásah, na místě máme osm jednotek hasičů, je zde záchranná služba i policie,“ potvrdila ráno mluvčí hasičů Lucie Balážová. Hasiči nyní dohašují požár a vyklízí návěs havarovaného kamionu. Probíhá také průzkum uvnitř vagonu. “Spolupracujeme s hasiči Správy železnic, kteří si zásah převezmou a vlak nakolejí,“ uvedla Balážová.

Hasiči podle ní poskytli první pomoc pěti zraněným. Evakuovaných bylo kolem třiceti. 

Na místě jsme ošetřili celkem pět osob, z toho čtyři byly transportovány do Fakultní nemocnice. Dvě osoby se nadýchaly zplodin hoření, jedna cestující utrpěla pohmoždění krční páteře a řidič kamionu utrpěl úraz hlavy s otřesem mozku. Vše jsou lehká zranění, nikdo nebyl zasažen požárem ani nebyl usmrcen,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

Z místa šlehaly plameny a valil se hustý kouř, který byl vidět široko daleko. Podle svědků projížděl kamion přes přejezd v době, kdy blikala červená a do návěsu narazila vlaková souprava. Takřka okamžitě došlo k explozi a následnému požáru. „Všechna tři vozidla vzplála po dopravní nehodě, kdy došlo k proražení palivové nádrže vlakové soupravy,“ komentovala mluvčí HZS Olomouckého kraje Balážová.

Nehoda vlaku a nákladního vozidla převážejícího drobné kovové součástky pro výrobu nábytku uzavřela silnici I/46 v Olomouci. „Ulice Divišova je obousměrně neprůjezdná, objízdné trasy vedou přes město,“ sdělila policie na sociálních sítích. Kvůli nehodě kolabuje doprava v celé části města, policie předpokládá, že ulice Divišova bude uzavřena až do odpoledne.

Na místě probíhá vyšetřování ze strany Správy železnic, Drážní inspekce a Policie České republiky. Poté se drážní hasiči z Přerova zaměří se speciální technikou na nakolejení soupravy zpět na dráhu a jednotky přikročí k dalšímu odstraňování následků kolize. „Hmotná škoda půjde určitě do desítek milionů korun, protože vůz je zcela zničen,“ konstatovala dopoledne mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová

To potvrdil krátce po poledni i mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal„Nehoda se udála na železničním přejezdu P7519 zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která dle dosavadních zjištění na místě mimořádné události byla v době nehody v činnosti. V důsledku střetnutí došlo k požáru nákladního a osobního automobilu i osobního vlaku, který při nárazu vykolejil. Celková škoda byla odhadnuta na 26,1 milionů korun, tedy 15,5 milionu na vlaku, půl milionu na výstražnících, 10 milionů na nákladním automobilu a sto tisíc korun v případě osobního automobilu. Škoda na infrastruktuře železniční a tranvajové dráhy zatím vyčíslena nebyla. Drážní inspekce zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy,“ přiblížil Drápal.

Na D1 na Přerovsku se odpoledne srazily čtyři kamiony, dálnice byla u Milenova ve směru na Olomouc uzavřená. Hasiči museli vyprošťovat zraněného řidiče, na místo přiletěl také vrtulník. Před osmou hodinou večer policie uvolnila jeden jízdní pruh....

Nehoda se stala krátce před půl devátou ráno. Nákladní auto jelo směrem na Šternberk, osobní auto čekalo před přejezdem v opačném směru. „Přijali jsme oznámení o dopravní nehodě vlaku a nákladního vozu na železničním přejezdu v Divišově ulici v Olomouci. Po srážce došlo k požáru, jehož plameny zachvátily ještě další vozidlo, které se nacházelo v místech dopravní nehody. Policisté dopravu odklánějí, žádáme řidiče, aby dbali jejich pokynů. Za účelem objasnění nehody zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti," sdělila mluvčí policie Petra Vaňharová.  Strojvedoucí se podrobil dechové zkoušce a orientačnímu testu na drogy s negativním výsledkem. „U řidiče nákladního auta byl za tímto účelem proveden odběr biologického materiálu,“ doplnila policejní mluvčí.

České dráhy oznámily, že cestující byli evakuováni. „Na přejezdu ve stanici Olomouc-Bělidla došlo ke střetu vlaku Českých drah s kamionem, následkem čehož vznikl požár vlaku. Díky rychlé reakci vlakvedoucího a strojvedoucí byli všichni cestující včas evakuováni. Podle zatím dostupných informací jsou naši kolegové nyní v péči lékařů. Na místě probíhá zásah,“ uvedly České dráhy na sociálních sítích. 

Zastavený byl také provoz vlaků v celém olomouckém uzlu. „V Olomouci je již trakční vedení zapnuto a provoz je obnoven. Doprava se ale bude stabilizovat postupně,“ oznámili kolem půl desáté informační účet Datel na platformě X. Cestující však musí počítat se zpožděním vlaků.

Výluka však stále trvá mezi stanicemi Olomouc-hlavní nádraží a Velká Bystřice na železniční trati 310, která vede z Olomouce do Opavy. České dráhy na webu oznámily, že výluka by měla trvat zhruba do 14:00. 

Nehoda zastavila v městské části Bělidla provoz tramvají. Kvůli uzavřené silnici musely být odkloněny také některé autobusy, které nabírají zpoždění. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Miroslav Perútka, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, Datel, České dráhy, Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Stanislav Heloňa

Štítky nehoda, železnice, kamion, vlak, přejezd, Bělidla, hasiči, požár, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Pojsl

Na místech,kde jsou troleje se závory nemontují, řidíči z Polska jsou debilové

Úterý, 17. října 2023, 15:21Odpovědět

Štěpán Machač

Je třeba vysvětlit neznalým, že jsou myšleny tramvajivé troleje.

Úterý, 17. října 2023, 19:33Odpovědět

Jirka Bouma

Proč na tom přejezdu nejsou závory ? Tady už bylo průserů a tady stále ještě nejsou závory ? Opět zbytečná nehoda......přitom stačí tak málo.....tohle fakt nechápu..

Úterý, 17. října 2023, 09:34Odpovědět

Zde Jer

Podle televize z technických důvodů.Je tam trolejové vedení pro tramvaje.

Úterý, 17. října 2023, 22:16Odpovědět

Petr Ševčík

Pane Boumo, ten řidič kamionu byl evidentně tak slepý, že by přehlédl i závory. Líbí se mi, že dali dýchnout i mašinfírovi. Kdyby náhodou něco vypil, zřejmě by ho obvinili, že měl dát kamionu přednost.

Úterý, 17. října 2023, 14:02Odpovědět

Jan Mezera

Závory nejsou řešení. Problém je vždy na straně "řidičů".

Úterý, 17. října 2023, 13:02Odpovědět

VIDEO: Škoda přes 25 milionů, pět zraněných. Kamion vjel v Olomouci na přejezd, když blikala červená  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.