Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Společnost FCC chce přímo v Prostějově vybudovat odpadovou linku. V létě s ní narazila v Biskupicích

, aktualizováno 18. října 2023, 15:14

Přímo v Prostějově chce nadnárodní společnost FCC postavit odpadovou linku na výrobu tuhých alternativních paliv. S tímto plánem v létě neuspěla v Biskupicích na Prostějovsku, kde se proti tomu postavili obyvatelé a samosprávy. Odpadové centrum v Prostějově má stát v areálu bývalé Vitany.

Z oznámení EIA vyplývá, že FCC hodlá v areálu bývalé Vitany v Prostějově vzdušnou čarou zhruba 200 metrů od nejbližších obytných domů postavit linku na výrobu tuhých alternativních paliva pro využití ve fluidních kotlích a cementářských pecích. "Kapacita je navržena maximálně na 50 tisíc tun odpadů za rok ve dvousměnném provozu," stojí v oznámení. Linka bude zpracovávat komunální odpad, nevyužitelné živnostenské a průmyslové odpady a zbytky z třídění.

Kvůli stejnému zařízení v Biskupicích na Prostějovsku za čtvrt miliardy korun se letos v létě zvedla obrovská vlna odporu. Petici podepsalo na dva tisíce lidí, proti byly všechny obce v okolí a FCC nakonec z plánu vycouvala. Lidé se obávali zvýšené dopravy, zápachu a ohrožení podzemních vod. Kapacita kolem 50 tisíc tun odpadů ročně zhruba pokrývá potřeby Prostějovska.

"Společnost FCC se výrobou tuhého alternativního paliva zabývá více než 20 let. Zkušenosti chce zužitkovat právě výstavbou linky na výrobu TAP v bývalém areálu Vitana v Prostějově. Komunální odpad města Prostějova a okolních obcí tak může v čím dál menší míře směřovat na skládku. Místo toho bude na lince upraven a následně energeticky využit. Jako palivo v teplárnách tak přinese opět užitek obyvatelům," uvedla mluvčí FCC Kristina Jakubcová.

Společnost FCC zastavila svůj plán vybudovat v Biskupicích odpadovou linku. Lidé si oddechli

Nadnárodní odpadová společnost FCC zastavila svůj plán vybudovat v Biskupicích na Prostějovsku linku na výrobu tuhých alternativních paliv. Jednoznačně se proti tomu postavili obyvatelé a místní samosprávy. Zařízení za čtvrt miliardy mělo stát...

Proti vybudování odpadového centra přímo v Prostějově je ovšem zdejší opozice. "Linka má být v provozu od 6:00 do 22:00 hodin. Areál bývalé Vitany by podle platného územního plánu měl sloužit především pro nerušivou výrobu a služby včetně skladů s důrazem na čisté inovační technologie. Větší smysl má třídění a recyklace odpadu, než jeho spalování. Umístění linky v těsné blízkosti hustě zastavěného území jistě nepřispěje ke zlepšení kvality životního prostředí Prostějovanů," reagoval prostějovský opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!). Podle něho je lokalita vybraná zcela nevhodně.

Pro Prostějov je plán FCC, v jejíž prostějovské pobočce má město čtvrtinový podíl, jednou z variant, jak v budoucnu likvidovat odpady. Koaliční strany ANO, Pévéčko a ODS totiž nedávno prosadily vystoupení města z krajského odpadového projektu, který nabízí městům a obcím v regionu transparentní likvidaci odpadů. Projekt v současné době zastřešuje už asi polovinu obyvatel Olomouckého kraje. Prostějov tvrdí, že krajský projekt je ekonomicky nevýhodný a nemůže se zaplatit.

"O plánované lince jsme byli předběžně informovaní, tento týden máme s vedením FCC schůzku, kde dostaneme podrobné informace. Chci se v tom zorientovat, abychom přesně věděli, co společnost plánuje. Město pak zaujme stanovisko. Až budeme mít všechny informace," reagoval primátor Prostějova František Jura (ANO).

Proti stavbě linky jsou opoziční Piráti. "Podle nás dává smysl krajský odpadový projekt, je přímo v rukou měst a obcí, zvládne udržet stabilní ceny a je plně soběstačný. Prostějov navíc leží ve špatně větraném dolíku, kvalita vzduchu je zde dlouhodobě špatná. Děti tu mnohem více trpí respiračními onemocněními. Linka na zpracování odpadu tuhle situaci rozhodně nezlepší. Naopak,“ argumentuje prostějovský zastupitel Jan Mochťák (Piráti).

Prostějov definitivně zavřel dveře za krajským odpadovým projektem. Bez pádných důvodů, zlobí se opozice

Prostějov definitivně opustil krajský projekt na společnou likvidaci komunálního odpadu. Městské zastupitelstvo schválilo převod akcií příslušné společnosti zpět na kraj. Město tvrdí, že existují výhodnější způsoby, jak likvidovat odpady. Kraj...

Druhou možností, kterou Prostějov má, je stavba plazmové odpadové linky v Mostkovicích na Prostějovsku poblíž Plumlovské přehrady. Také v tomto případě jsou ostře proti zdejší obyvatelé, kteří se bojí likvidace nebezpečných odpadů, nárůstu dopravy, úniku nebezpečných látek, zamoření spodních vod a toho, že jde zatím o ne příliš vyzkoušenou technologii. 

Petici podepsala více než polovina obyvatel, stavbu neumožňuje platný územní plán obce. Starosta Mostkovic Jaroslav Peška opakovaně ubezpečil, že bez shody většiny obyvatel zastupitelstvo změnu územního plánu neschválí. Obec proto uvažuje o referendu.

Petr Břenek, jednatel ostravské firmy PGP Terminal, která za plazmovým projektem stojí, obavy vyvrací. Kapitálová účast měst a obcí podle něho přinese kontrolu, celý provoz bude hermeticky uzavřený, což bude eliminovat zápach, únik odpadní vody a další negativní vlivy na životní prostředí. Doprava povede mimo obce. Kdo by stamilionový projekt financoval, však není jasné.

Prostějov chce se společností PGP Terminal a další firmou uzavřít memorandum o spolupráci. "Náklady na vybudování plazmové linky ponese soukromý investor, memorandum je právně nezávazný dokument, který pouze deklaruje budoucí možnou spolupráci. Pokud vím, soukromý investor jedná o více lokalitách, a pokud by v našem okrese měla taková linka vzniknout, město jako největší producent odpadů, chce být u toho," vysvětlil primátor Prostějova Jura.

Radnice podle něho v žádném případě nebude zasahovat do výběru lokality, to je plně na investorovi. Městská rada tento týden na svém zasedání doporučila zastupitelstvu, aby memorandum schválilo.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto fcc-group.eu, prostejovnarovinu.cz

Štítky odpady, centrum, stavba, FCC, Prostějov, Biskupice, výroba, okres Prostějov, Vitana, projekt, Jaroslav Peška, Mostkovice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ošťádal

Pro vystoupení z krajského projektu bylo i SPD, které se tváří jako opozice. Primátor svým prohlášením vlastně přiznal, že o chystaném projektu věděl už dřív. To je tedy pěkné!

Středa, 18. října 2023, 21:21Odpovědět

Jan Strapina

Uvidíme,třeba to nebude až zas takový opruz!!!!

Středa, 18. října 2023, 10:11Odpovědět

Společnost FCC chce přímo v Prostějově vybudovat odpadovou linku. V létě s ní narazila v Biskupicích  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.