Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Skleníky na olomouckém výstavišti mají projít obnovou, odhad nákladů přesahuje 160 milionů

Rozsáhlou rekonstrukci sbírkových skleníků a palmového skleníku bude připravovat Výstaviště Flora Olomouc. Náklady na modernizaci letitých staveb se odhadují okolo 165 milionů korun, zastupitelstvo města bude pro svou organizaci schvalovat příspěvek na vypracování projektové dokumentace.

Výstaviště Flora v Olomouci chystá nákladnou rekonstrukci svých sbírkových skleníků a palmového skleníku, který je zapsanou nemovitou kulturní památkou. Oprava sbírkových skleníků si bez započtení DPH vyžádá investici zhruba 120 milionů korun a palmového skleníku 45 milionu korun.

TIP NA VÍKEND: Vůně a krása Klenotů pralesa. Sbírkové skleníky v Olomouci zvou na vzácné orchideje

Rostliny ve Sbírkových sklenících Výstaviště Flora doplní na následující dva týdny tisíce orchidejí z celého světa. Na výstavě Klenoty pralesa budou v Olomouci k vidění desítky vzácných druhů včetně takzvaných opičích orchidejí. Prodejní výstava...

"Skleníky jsou ve špatném technickém stavu a současně je jejich provozování velmi energetický náročné," stojí v podkladech pro pondělní jednání olomouckého zastupitelstva. Rekonstrukce skleníků by měla být financována s pomocí dotace z modernizačního fondu nebo operačního programu zaměřeného na životní prostředí. Finančně nákladná bude i projektová příprava, která má bez započtení DPH stát celkem 15,7 milionu korun. Zastupitelé příští týden projednají návrh radních, aby město ze svého letošního rozpočtu poskytlo Výstavišti Flora na projektovou přípravu 8,3 milionu korun.

Sbírkové skleníky Výstaviště Flora Olomouc patří k nejstarším skleníkům v ČR. Největším a nejstarším z komplexu skleníků je palmový skleník, který byl vybudován v letech 1927 až 1930 a je prohlášen kulturní památkou ČR. Sousední kaktusový skleník ve Smetanových sadech byl spolu s tropickým skleníkem postaven v 50. letech minulého století. Otevřen byl 18. srpna 1962 při zahájení celostátní zahradnické výstavy.

Výstaviště Flora kromě sbírkových skleníků spravuje také botanickou zahradu a rozárium. Tyto turistické cíle loni navštívilo bezmála 180 tisíc lidí, meziročně o 12 procent více. Na žebříčku nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Olomouckém kraji loni připadlo skleníkům, botanické zahradě a rozáriu čtvrté místo.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Výstaviště Flora Olomouc

Štítky Výstaviště Flora, sbírkové skleníky, palmový skleník, investice, oprava, rekonstrukce, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skleníky na olomouckém výstavišti mají projít obnovou, odhad nákladů přesahuje 160 milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.