Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Vůně a krása Klenotů pralesa. Sbírkové skleníky v Olomouci zvou na vzácné orchideje

Rostliny ve Sbírkových sklenících Výstaviště Flora doplní na následující dva týdny tisíce orchidejí z celého světa. Na výstavě Klenoty pralesa budou v Olomouci k vidění desítky vzácných druhů včetně takzvaných opičích orchidejí. Prodejní výstava začíná tuto sobotu.

Mezi největší lákadla výstavy patří podle ředitelky Výstaviště Flora Olomouc Evy Fuglíčkové opičí orchideje, jejichž květy připomínají tváře a hlavičky malých opic. "V Olomouci budou k vidění poprvé, a to hned několik druhů. Tyto skutečně vzácné a bizarní orchideje si budou moci návštěvníci ve sbírkových sklenících ve Smetanových sadech dokonce i zakoupit," uvedla Fuglíčková.

Pevnost u Olomouce ovládnou děsiví pekelníci. Chystá se unikátní krampus show

Oheň, rudé nasvícení, tajemný sklep a hrozivé masky. Skutečně nevšední zážitek pro příznivce hrůzostrašných rakouských čertů chystá skupina Krampus Olomouc. Kulisy pro speciální vystoupení propracovaných kostýmů totiž poskytne na začátku...

Do sbírkových skleníků organizátoři přivezli tisíce orchidejí z tuzemska i zahraničí. "Pro letošní druhý ročník výstavy Klenoty pralesa se nám podařilo dát dohromady unikátní kolekci orchidejí, která v současnosti není jinde v České republice k vidění," vyzdvihla pěstitelka tropických rostlin Markéta Aubrechtová. Letos budou vystaveny také různé druhy voňavých orchidejí. "V každé domácnosti oslní nejen svou krásou, ale i nádhernou a pronikavou vůní," podotkla Aubrechtová.

Mezi další vystavené rarity patří diamantové orchideje, jejichž okrasné listy jsou protkány zlatou či stříbrnou žilnatinou. "Oproti minulé výstavě návštěvníci uvidí hned několik druhů takzvaných diamantových orchidejí," řekla spolupořadatelka výstavy. V expozici je už připravena také rostlina vanilky, což je liánovitá orchidej, a také pozoruhodné střevíčníky rodu Paphiopedilum, které kvetou velkými a nápadnými květy s charakteristickým pyskem.

Na výstavě nebude chybět ani královna všech orchidejí z rodu Vanda, která dokáže žít bez substrátu pouze ze vzdušné vlhkosti. "Vykvétá nádhernými květy zahrnujícími celou škálu barevných kombinací, které si člověk jen stěží dokáže představit. Na výstavě bude i mystická Vanda kvetoucí nádhernými modrými květy, které jsou v přírodě velmi vzácné a ojedinělé," dodala pěstitelka.

Základní vstupné na výstavu je stanovené na částku 120 korun, zlevněné vyjde na polovinu. Sbírkové skleníky ve Smetanových sadech budou otevřené i na státní svátek 28. října. Výstava potrvá do neděle 5. listopadu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Výstaviště Flora Olomouc

Štítky Tip na víkend, výstava, orchideje, Klenoty pralesa, prodejní výstava, Výstaviště Flora, Sbírkové skleníky, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Vůně a krása Klenotů pralesa. Sbírkové skleníky v Olomouci zvou na vzácné orchideje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.