Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Opravená škola v Mohelnici má desítky hnízdních boxů pro rorýse obecné. Létají až 220 kilometrů za hodinu

Pár desítek speciálních hnízdních boxů pro rorýse obecné dostala opravená budova internátu a jídelny Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky v Mohelnici na Šumpersku. Ptáci z čeledi svišťounů zde mohou hnízdit poté, co se na jaře vrátí z Afriky.

Modernizace přišla na více než 60 miliónů korun, kromě jiného na budově přibylo pár desítek hnízdních boxů pro rorýse obecné. Ptáci patřící do čeledi svišťounů, kteří se prohánějí rychlostí až 220 kilometrů za hodinu, se zde budou moci uhnízdit poté, co se na jaře vrátí z Afriky.

Rorýsové patřili mezi nejpočetnější svišťouny v České republice. Poté, co se budovy začaly zateplovat, však přišli o svá přirozená hnízdiště a jejich stav v některých lokalitách klesl až na polovinu. Ptáci totiž pro svá hnízda využívali otvory v nezateplených panelových domech. V Mohelnici je nyní nahrazují speciální budky, kterých jsou na opravené a zateplené škole desítky.

"Olomoucký kraj pracuje na tom, aby všechny jeho budovy byly energeticky úsporné. Nejde jen o snížení nákladů na vytápění, ale také o omezení vypouštěného CO2 do ovzduší. V této souvislosti už kraj připravil instalaci fotovoltaických elektráren na střechy několika budov," sdělil hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Internát a školní jídelna v Mohelnici tak má novou zateplenou fasádu, ale také vyměněná okna a digitálně řízenou rekuperační jednotku, která zajistí větrání budov bez toho, aniž by unikalo teplo. Na celý projekt kraj sehnal dotace z Evropské unie ve výši zhruba patnáct milionů korun.

Přerov získal dotaci na rekonstrukci budovy EMOS. Pokryje polovinu z investice přesahující 300 milionů

Město Přerov získalo dotaci ve výši 167 milionů korun na opravu a modernizaci budovy EMOS na hlavním náměstí. Peníze jsou na zateplení a další úsporná opatření, celková investice přesáhne 300 milionů korun. Rekonstrukce by měla začít na přelomu...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky rorýs, hnízdo, box, zateplení, rekonstrukce, Mohelnice, Afrika, Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, okres Šumperk, Evropská unie, Josef Suchánek, Česko, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravená škola v Mohelnici má desítky hnízdních boxů pro rorýse obecné. Létají až 220 kilometrů za hodinu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.