Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTOGALERIE: Prezident Pavel na univerzitě debatoval se studenty. Jeho choť otevřela mediační centrum

, aktualizováno 30. října 2023, 15:39

Prezident republiky Petr Pavel dnes ráno zahájil svou dvoudenní návštěvu Olomouckého kraje na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde se setkal s vedením školy a besedoval se studenty. Manželka prezidenta Eva Pavlová otevřela v olomoucké Pevnosti poznání Centrum pro řešení konfliktů a mediaci. Odpoledne prezidentský pár odjíždí na Jesenicko.

FOTOGALERIE: Prezidenský pár na návštěvě Olomouce

Pondělí, 30. října 2023, 09:09

FOTOGALERIE: Prezidenský pár na návštěvě Olomouce
FOTOGALERIE: Prezident Petr Pavel na návštěvě Olomouce

Prezident Petr Pavel dorazil na Univerzitu Palackého krátce před půl devátou ráno. Přivítal ho prorektor Michal Malacka a děkan Filosofické fakulty Jan Stejskal. Pavel se poté krátce stavil na děkanátu, kde jako dárek dostal například knihu ke 450. výročí založení školy nebo historické teze.

Poté se setkal se studenty, o besedu byl mimořádně velký zájem. Padl například dotaz na výrok ministryně obrany Jany Černochové (ODS) ohledně vystoupení z OSN kvůli přijaté rezoluci k dění na Blízkém východě. Podle prezidenta není nic špatného na kritických názorech, které společnost posouvají dál. "Jakkoliv můžeme vnímat OSN jako těžkopádnou a dnes v konkrétních případech paralyzovanou, a to především v zahraničně-politických a bezpečnostních tématech s ohledem na právo veta stálých členů Rady bezpečnosti, řešením není vystoupit, řešením je, hledat cesty, jak tu organizace zefektivnit," uvedl prezident.

Slovenští studenti se dotazovali na Pavlův názor na směřování Slovenska. Pavel řekl, že se dostává do složité situace, v níž se nechce kriticky vyjadřovat o vnitřní záležitostech suverénní země. Doufá však, že vyhrocená rétorika byla pouze součástí předvolební kampaně a spolupráce obou zemí bude otevřená a jednotná. "Pokud půjdeme každý jinou cestou, tak si rozhodně uškodíme. V takto složitém prostředí jakékoliv rozdíly mezi námi budou hned využity proti nám," uvedl prezident.

"Jsem rád, že když Petr Pavel v kampani i po svém zvolení zdůrazňoval význam regionů a zájmu o ně, nebyla to jenom prázdná slova. To, že se prezident rozhodl část svého programu v Olomouckém kraji strávit na Jesenicku, považuji za důkaz jeho zájmu o problémy strukturálně postižených regionů, k nimž sever Olomouckého kraje určitě patří."
hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN)

Prezident u příležitosti státního svátku shodou okolností v sobotu udělil státní vyznamenání i několika osobnostem spjatým právě s olomouckou univerzitou, prvnímu polistopadovému rektorovi Josefu Jařabovi in memoriam, horolezkyni Dině Štěrbové, která dříve působila na Přírodovědecké fakultě, a in memoriam také absolventovi Filosofické fakulty a diplomatovi Martinu Povejšilovi.

Pavel poté odjel na hejtmanství, kde jednal s vedením kraje. Za zásadní problém považuje, že na rozdíl od tří takzvaně strukturálně postižených krajů - Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého - se například na Olomoucký nevztahuje žádný fond. Zmíněné regiony ovšem mohou čerpat peníze z dotačního programu Spravedlivá transformace.

"Máme celou řadu území, která jsou hospodářsky a sociálně ohrožena, na které se žádné fondy, a zvláště evropské, nevztahují. Přitom tato území mají stejně závažné problémy jako strukturálně postižené kraje," řekl Pavel. Při debatách s premiérem Petrem Fialou (ODS) či jednotlivými ministry proto zdůrazňuje, že je nutné se na problém dívat jinak než optikou tří strukturálně postižených krajů. Například z pozice obcí nebo obcí s rozšířenou působností. "V současné době si kraje, které tyto regiony a území mají, musí poradit samy, a to není rozhodně fér," řekl prezident.

Prezident vyznamenal nedávno zesnulého profesora Jařaba, Zdenu Mašínovou i Dinu Štěrbovou

Prezident republiky u příležitosti včerejšího státního svátku vyznamenal také nedávno zesnulého profesora a bývalého rektora Univerzity Palackého Josefa Jařaba, sestru bratří Mašínů a dceru protinacistického odbojáře Josefa Mašína Zdenu...

První dáma Eva Pavlová dopoledne otevřela Centrum pro řešení konfliktů a mediaci v Pevnosti poznání v Olomouci.

"S mediací mám osobní zkušenosti, a tak vím, že zatím není v České republice plně využita a nedostane se vždy k občanům, kteří ji potřebují. Přeji proto tomuto centru, aby dobře sloužilo rozvoji mediace v naší zemi," uvedla Pavlová. 

Podle odbornice na mediaci Lenky Holé je centrum v České republice unikátní. "Chceme poskytovat mediační služby v reálných případech, vzdělávat studenty v mediaci a vzdělávat v mediaci odbornou veřejnost. Chceme se věnovat teorii mediace. Rádi bychom ve všem spolupracovali s dalšími odborníky a také studenty, kteří rok od roku projevují větší zájem se na aktivitách mediace podílet," řekla.

Pavlová je v Olomouckém kraji po zvolení svého manžela již podruhé, pro prezidenta jde o první návštěvu od jeho březnového nástupu do úřadu. V září Pavlová zahájila první školní den v malotřídce Základní školy v Jindřichově na Šumpersku. Malou obec se zhruba tisícovkou obyvatel si nezvolila náhodně - do budovy, která je i sídlem mateřské školy, se vrátila po více než 50 letech. Rodačka z Šumperka jako malá zdejší školku navštěvovala.

Odpoledne se prezidentský pár přesune na Jesenicko, kde bude debatovat s občany v Javorníku. Zítra má prezident v programu například návštěvu firmy WOOX na Jesenicku a základní školy ve Vápenné. Na severu regionu ho dále čeká debata se starosty a prohlídka ruční papírny ve Velkých Losinách. Dvoudenní návštěvu Olomouckého kraje ukončí na Velitelství pozemních sil AČR v Olomouci.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc/Vojtěch Duda, Michal Šverdík

Štítky Petr Pavel, prezident, návštěva, Olomoucký kraj, beseda, studenti, Pevnost poznání, Univerzita Palackého v Olomouci, Jeseník, Michal Malacka, Jan Stejskal, Eva Pavlová, Dina Štěrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Debata je z podstaty možná jen mezi lidmi podobné úrovně; že na sebeprezentaci 107 nahnali inkluzivní studenty? :-)

Úterý, 31. října 2023, 08:02Odpovědět

FOTOGALERIE: Prezident Pavel na univerzitě debatoval se studenty. Jeho choť otevřela mediační centrum  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.