Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Tři roky od havárie na Bečvě: rybáři vysadili statisíce plůdků, řeka prochází obnovou

Částečně odlišné hodnocení stavu řeky Bečvy mají tři roky po ekologické havárii tamní rybáři a vědečtí pracovníci. Podle rybářů přirozená rovnováha stále chybí, odborníci z Akademie věd České republiky naopak míní, že se vodní tok až překvapivě rychle vrátil do dobré kondice. V září 2020 zde kvůli úniku chemikálií uhynulo 40 tun ryb.

„To, co se na Bečvě událo před třemi lety, není možné nahradit během tří let, byť se o to pokoušíme. Teď s odstupem času mohu říci, že dolní tok Bečvy pod Lipníkem nad Bečvou směrem přes Přerov po soutok s Moravou je v relativně dobrém stavu. Chybějí tam ročníky jednotlivých druhů, ale co se týče druhového složení, je to poměrně obstojné. Problematický nám i nadále hlásí úsek od Choryně po konec Hustopečí, Teplic nad Bečvou, kde byl největší zásah," řekl jednatel severomoravského územního svazu rybářů Rostislav Trybuček. Právě v tomto úseku sesbírali rybáři po havárii až dvě třetiny všech uhynulých ryb.

Je libo legendární vétřiesku, polní WC či elektrocentrálu? Šumperk draží vyřazený materiál civilní ochrany

Město Šumperk příští týden pořádá veřejnou dražbu nepotřebného materiálu a techniky civilní ochrany. Zájemci mohou získat například legendární vůz V3S Praga s platným technickým průkazem, polní kuchyni nebo elektrocentrálu. Vyvolávací ceny jsou...

Podle Pavla Jurajdy z Ústavu biologie obratlovců AV ČR, který na řece poslední tři roky sledoval vývoj plůdku a prováděl výzkum dospělých ryb, je naopak Bečva v překvapivě dobré kondici. „Ryby se rozmnožily již takovým způsobem, že ta Bečva je víceméně ve slušném stavu, nacházejí se zde již i velké ryby. Nejvíce byl zasažen úsek od Choryně po jez v Hranicích, ale i tam je situace uspokojivá. Jde o štěrkovitý tok, není tam zanesené dno, jde o velmi kvalitní řeku, která umožňuje přirozenou reprodukci,“ komentoval Pavel Jurajda, který je vedoucím brněnského pracoviště se zaměřením na ekologii ryb.

Lokality se na Bečvě podle něj liší, ale celková reprodukce je na vysoké úrovni. „Jsem sám z výsledků za ty tři roky překvapen, jak je ten tok v dobrém stavu. Nechci tím však v žádném případě havárii zlehčovat. Kdyby však někdo dělal dnes výzkum a nevěděl by, co se stalo, tak to nepozná. Ta situace se velmi rychle zlepšila,“ míní Jurajda. Doplnil, že v řece se po havárii sice obrovsky snížilo množství ryb, ale žádný druh ryb nevyhynul. Velice rychle se podle něj obnovila i potravní základna pro ryby.

Rybáři od havárie vysadili do Bečvy statisíce plůdků, významně jim pomohla podle Trybučka i solidarita kolegů z jižní Moravy, díky které se daří do řeky vracet ze stejného povodí parmu i ostroretku. „Bečva je specifická, je to štěrkonosná řeka, poměrně historicky zajímavá co se týče druhů ryb. Jsou tady námi ceněné proudomilné druhy, jako je parma, ostroretka, jelec, tloušť či jediný zástupce treskovitých ryb u nás - mník, který se vyskytoval pod Lipníkem,“ doplnil jednatel severomoravského územního svazu rybářů.

Za otravu Bečvy může společnost Energoaqua, rozhodl soud ve Vsetíně. Ředitele však obžaloby zprostil

Za tři roky starou otravu řeky Bečvy může podle dnešního rozsudku vsetínského soudu Společnost Energoaqua, nepodařilo se však zjistit, co přesně se v podniku stalo. Ředitele firmy Oldřicha Havelku soud obžaloby zprostil. Při otravě zemřelo 40 tun...

Podle předsedy Unie pro řeku Moravu Michala Krejčího by obnově Bečvy prospělo více úseků s přírodě blízkým korytem, které oproti jednotvárně regulovanému toku mají vyšší ekologickou odolnost a napomáhají tak přežití a obnově života v řece. „Proto jednáme s Povodím Moravy, Olomouckým krajem i Agenturou ochrany přírody a krajiny o aktuálních opatřeních i celkovém zpřírodnění řeky v dlouhodobém horizontu, což by v rámci ČR měl být pilotní program vycházející z nařízení EU o obnově přírody. Naším cílem je ’živá Bečva’, což představuje nespoutanou řeku plnou ryb,“ řekl Krejčí.

K zarybnění řeky významně pomohli dárci z celé republiky, kteří věnovali 1,8 milionu korun. Sbírka je již ukončena. Stát v prvních letech věnoval na zarybnění po 700 000 korunách, nyní je tato částka podle zástupců rybářů zkrácena na 400 000 korun. „Řeka se dává nejvíce do kupy sama, ale my jsme tomu chtěli pomoci, což je v dnešní době velmi podstatné, zvlášť u původních druh ryb,“ doplnil Trybuček. Na horním toku Bečvy podle něj i nadále platí režim chyť a pusť. „Zuby nehty to držíme, někteří rybáři jsou již hladoví, ale má to opravdu význam. U spodního úseku od Lipníka s tím problém nemáme, nahoře se ale tento režim přenáší do roku 2024,“ dodal jednatel severomoravského svazu.

Jedovaté látky unikly do Bečvy 20. září 2020 a zasáhly její úsek pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov, jde zhruba o 40 kilometrů toku. Do kafilerie odvezli rybáři kolem 40 tun ryb. Podle nepravomocného rozsudku vsetínského soudu z minulého týdne otravu řeky Bečvy způsobila rožnovská společnost Energoaqua, trest ale soud firmě neuložil a ředitele podniku Oldřicha Havelku zprostil obžaloby. Ve vedlejší větvi kauzy jsou obžalovaní dva lidé kvůli nečinnosti v den havárie a jeden člověk kvůli vydání nezákonného správního rozhodnutí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Bečva, otrava, havárie, obžaloba, ryby, příroda, soud, Přerov, Hranice, obnova, příroda, rybáři, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři roky od havárie na Bečvě: rybáři vysadili statisíce plůdků, řeka prochází obnovou  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.