Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Zastavení trestního stíhání exstarostky Libavé zatím neplatí. Je podezřelá ze zpronevěry 400 tisíc korun

Podmíněné zastavení trestního stíhání bývalé starostky Libavé Štěpánky Tiché neplatí. Krajské státní zastupitelství původní rozhodnutí zrušilo kvůli procesnímu pochybení. Tichá je obviněná ze zpronevěry 400 tisíc korun, v září na svou funkci rezignovala.

Podle státní zástupkyně Jitky Klapalové procesní pochybení spočívalo v tom, že rozhodnutí o zastavení trestního stíhání nebylo doručeno poškozené straně, tedy obci - nenabylo tak právní moci. Až se tato vada odstraní, mohou se žalobci v případě nové stížnosti, která však musí být podána podle trestního řádu za poškozenou obec, zabývat obsahem samotného rozhodnutí.

Nově zvolená starostka obce Oldřiška Valtošová řekla, že obec stížnost proti rozhodnutí o podmíněném zastavení trestního stíhání rozhodně podá. "Došlo tam k pochybení, nerespektoval se zákon o obcích," uvedla starostka.

Podle ní okresní státní zastupitelství pochybilo tím, že si neprověřilo ustanovení opatrovníka obce. Opatrovníkem ustanovila zastupitele Pavla Stavinohu obviněná starostka Tichá bez vědomí ostatních zastupitelů. Valtošová poukázala navíc na to, že ustanovený opatrovník je manželem jedné z obviněných. "Obec, která je ve věci poškozenou, zastupoval někdo, koho si vybral obviněný, což je paradox. K pochybení stoprocentně došlo, takhle to přeci nemůže fungovat," doplnila starostka.

V čele města Libavá po rezignaci bývalé starostky Štěpánky Tiché nově stanula Oldřiška Valtošová. O změně ve vedení malé obce na okraji vojenského újezdu u Olomouce rozhodlo zastupitelstvo. Starostka Tichá chtěla zůstat ve funkci navzdory...

Podle žalobkyně bývalá starostka Štěpánka Tichá (Nezávislá Libavá) zpronevěřila přes 400 tisíc korun. Peníze získávala například uzavřením fiktivních dohod o provedení práce na rodinné příslušníky i na lidi z obce, kteří však o tom nevěděli. Ze zpronevěry peněz byla původně obviněna starostka obce a dvě pracovnice úřadu. Státní zástupkyně Lenka Svobodová podle serveru Seznam Zprávy v usnesení uvedla, že všechny obviněné se v plném rozsahu doznaly, vyslovily lítost a projevily ochotu nahradit způsobenou škodu, čímž splnily podmínky pro zastavení stíhání. U soudu by jim hrozilo za zpronevěru až pět let vězení.

Tichá se nakonec 19. září rozhodla rezignovat. Funkce se vzdala k 30. září, mandát zastupitele si ponechala. Na její místo byla poté zvolena Oldřiška Valtošová z uskupení Občané za změnu. Nová starostka po zvolení zastupitelům řekla, že nařídí nezávislý audit hospodaření obce.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky trestní stíhání, zpronevěra, Libavá, starostka, státní zástupce, zastavení, obec, odstoupení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Nedejž Perun aby to té tlusté kurvě prošlo!!!!!!!!!!

Středa, 1. listopadu 2023, 12:28Odpovědět

Zastavení trestního stíhání exstarostky Libavé zatím neplatí. Je podezřelá ze zpronevěry 400 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.