Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Hráz rybníka u Přerova potřebuje havarijní opravu. Výlov po 18 letech slibuje zajímavé úlovky

Na přibližně pět a půl milionu korun by měla podle předběžných odhadů vyjít oprava poškozené hráze rybníku Horní Svrčov nedaleko Přerova. Právě okresní město je majitelem pozemků i vodohospodářské stavby v této lokalitě a havarijní opravu tak bude financovat. Pro ochranu okolí se z rybníku vypustí voda a odborníci odvezou ryby i vzácné škeble, které pokrývají dno vodního díla.

Soustava čtyř rybníků Lužní Svrčov, Dolní Svrčov, Prostřední Svrčov a Horní Svrčov je v majetku města Přerova a právě u posledního z jmenovaných vodních děl nahlásili zástupci Českého rybářského svazu problém. Hráz Horního Svrčova je v havarijním stavu. „K porušení hráze došlo vlivem postupného uhnívání kořenů a pařezů, které se nacházejí na návodní hraně koruny hráze, a které následně působí jako drény. Navíc je poškozené výpustní potrubí,“ řekl na webu města Petr Školoud z přerovského magistrátu.

Speciální navigace pomáhá lidem v přerovské nemocnici. Systém se chystá i pro Šternberk a Prostějov

S cílem usnadnit orientaci a pohyb po areálu zavedla přerovská nemocnice novinku v podobě takzvané smart navigace. S využitím chytrého telefonu či tabletu si návštěvníci mohou zadat trasu, kterou potřebují ve zdravotnickém zařízení mezi...

Situace ve významné a chráněné lokalitě vzdálené přibližně 13 kilometrů od Přerova si vyžádala neodkladné řešení. Nedaleko rybníků se nacházejí také rodinné domy či chaty. „Hráz je nezbytné opravit, ale než k tomu dojde, musíme zamezit ohrožení obyvatel a majetku. Nechali jsme proto snížit hladinu tak, aby byl snížen tlak vody na narušenou hráz,“ popsal opatření náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS) s tím, že oprava havarijního stavu této části rybníka je pro Přerov prioritou.

Vypracování projektu opravy dostalo přednost před jinými naplánovanými záměry. „Odbor majetku zadal zpracování projektové dokumentace na sanaci hráze – a v mezičase jsou zde umístěny cedule se zákazem vstupu,“ podotkla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Projektová dokumentace a biologický průzkum vyjde na přibližně 400 tisíc korun, na samotnou opravu zatím vyčlenil Přerov pět a půl milionu a realizace se plánuje na příští rok. Již částečně odpuštěný Horní Svrčov čeká brzy výlov. „Kvůli protékající hrázi bude nutné rybník co nejdříve slovit. Výlov, který zde proběhne po 18 letech, může přinést zajímavé úlovky – třeba i dvoumetrového sumce. Dno už prozkoumávali potápěči,“ uvedl hospodář přerovských rybářů Petr Kopřiva.

Ten také potvrdil, že 5 až 10 procent dna vodního díla o rozloze přibližně sedmi tisíc metrů čtverečních je poseto škeblemi. Vyskytují se tu nejen běžné škeble říční, ale také vzácné rybniční. „Podle biologického posudku by zde měla žít populace až pěti tisíc živých škeblí a město v současné době zajišťuje jejich sběrače. Výlov a sběr se ale musí uskutečnit, dokud bude teplota nad 5 stupňů. Pokud je nižší, je zákaz s nimi manipulovat a bude se muset počkat až do jara,“ přiblížil pro přerovský magistrát Kopřiva s tím, že vylovené škeble pak budou přeneseny do zbylých třech svrčovských rybníků.  

Přírodní památka Dolní a Prostřední Svrčov
Lokalita ležící na jižním okraji Tršické pahorkatiny zahrnuje soustavu čtyř menších rybníků a mělkých tůní v údolí drobného bezejmenného potoka, přibližně 1 km severozápadně od obce Veselíčko a asi 5 km západně od Lipníka nad Bečvou. Geologický podklad tvoří břidlice a droby. Geomorfologicky se jedná o jihozápadní část Nízkého Jeseníku, podcelek Tršická pahorkatina. Bohatá populace kuňky obecné (Bombina bombina) je vázána na mělké tůně. V lokalitě se vyskytuje běžná fauna a flóra mělkých tůní a rybníků a jejich okolí, ze vzácnějších druhů to je například čolek obecný (Triturus vulgaris), čolek velký (Triturus cristatus), ropucha obecná (Bufo bufo) a rosnička zelená (Hyla arborea). Kuňka obecná je více vázána na vodní prostředí než kuňka žlutobřichá. Vyhledává především mělké a zarostlé okraje vodních ploch, které jsou velmi bohaté na její hlavní potravu – komáří a pakomáří larvy.
Zdroj: Olomoucký kraj

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky Oprava, rekonstrukce, rybník, hráz, Svrčov, Horní Svrčov, Přerov, rybáři, výlov, škeble, ochrana přírody, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hráz rybníka u Přerova potřebuje havarijní opravu. Výlov po 18 letech slibuje zajímavé úlovky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.