Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Starosta Vápenné se odvolal proti rozsudku za dotační podvod. Nikomu žádná škoda nevznikla, hájí se

Starosta Vápenné na Jesenicku Leoš Hannig se odvolal proti rozsudku olomouckého soudu, který mu dal pět let vězení a pokutu za dotační podvod a poškození finančních zájmů EU. Starosta pochybení odmítá, dotace na opravu Latzelovy vily obec vrátila, žádná škoda nikomu nevznikla.

Starosta Vápenné na Jesenicku Leoš Hannig (TOP 09) dostal pět let vězení a pokutu 60 tisíc korun. Historickou Latzelovu vilu se podařilo zrekonstruovat, obec však nedokázala dodržet podmínky dotace a zajistit v budově požadované působení sociální služby. Kauza tak míří k vrchnímu soudu.

Usnesení rozeslal soud stranám minulý týden. "Jsme přesvědčeni o tom, že prvostupňový soud rozhodl špatně. Od samého počátku je jasné, a dva osvobozující rozsudky hovoří o tom, že žádné dokazování a žádný svědek nemluvil v můj neprospěch. Takže se divíme, proč třetí rozsudek byl takový, jaký byl. Proto se odvoláváme," řekl starosta Hannig.

Obžalobu proti Hannigovi, který stojí v čele Vápenné 21 let, vzneslo státní zastupitelství v roce 2019. Od té doby soud dvakrát rozhodl. Naposledy dal starostovi pokutu 15 tisíc korun a ve většině bodů obžaloby ho viny zprostil. Proti rozsudku se státní zastupitelství odvolalo a žádalo vyšší trest, odvolací soud poté věc opakovaně vracel. Soudce krajského soudu Eduard Ondrášek poslední uložení trestu vězení odůvodnil tím, že v součtu evropská a státní dotace přesahovala deset milionů korun, a jinou možnost než uložit trest na spodní hranici trestní sazby, která v tomto případě činí až deset let, soud nemá.

Případ se týká využití dotace, s jejíž pomocí Vápenná financovala rekonstrukci Latzelovy vily. Ta je po nedávné obnově jednou z nejvýstavnějších budov ve Vápenné. Obec nicméně nedokázala dodržet podmínky dotace a zajistit tříleté působení sociální služby, důvodem bylo zpoždění rekonstrukce.

Škoda nevznikla, dotace je vrácená, vila opravená. Starosta Vápenné přesto dostal pět let, odvolá se

Starosta Vápenné na Jesenicku Leoš Hannig se odvolá proti spornému rozsudku pěti let vězení za dotační podvod a poškození zájmů EU kvůli rekonstrukci Latzelovy vily. Obec sice nedokázala dodržet podmínky dotace, ale peníze v plné výši vrátila a...

Nepravomocně odsouzenému starostovi vyjádřilo po rozsudku podporu Sdružení místních samospráv ČR. Podle jeho zástupců je starosta trestán za pouze formální a zcela nezáměrné pochybení. "Nikomu nevznikla škoda, budova je krásně zrekonstruovaná, sociální pracovníci své služby poskytovali, pouze na jiném místě. Dotace byla vrácena. Už několik let kvůli tomu starosta Hannig žije v bezprostřední nejistotě. Jednoznačně podporujeme transparentnost v nakládání s veřejnými prostředky, ale jsme přesvědčeni, že toto není případ, který by zasluhoval takto přísné potrestání," uvedl člen předsednictva sdružení Radek Brázda v tiskové zprávě.

"Kdybych něco ukradl, zpronevěřil, byly v tom nějaké finanční úniky, dnes nesedím v této kanceláři a jdu pryč," dodal starosta Vápenné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto www.top09.cz/Jiří Doležel

Štítky soud, Vápenná, podvod, trest, starosta, odvolání, dotace, vila, Česko, okres Jeseník, Státní zastupitelství ČR, TOP 09, Radek Brázda, sociální služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Vápenné se odvolal proti rozsudku za dotační podvod. Nikomu žádná škoda nevznikla, hájí se  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.