Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Teto, přepošli mi SMS s kódy. Žena ze Šumperka přišla o padesát tisíc, myslela si, že komunikuje s neteří

Sedmašedesátiletou ženu ze Šumperka okradl neznámý podvodník o téměř padesát tisíc korun poté, co se vydával za její neteř a po ženě chtěl, aby mu přeposílala SMS zprávy s kódy. Mělo jít o soutěž, ve které lze vyhrát jídlo v restauraci.

Pamatujte!
V žádném případě nikomu nepřeposílejte SMS zprávy, o které vás požádá domnělý kamarád. Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy a také e-mailovou adresu. Vždy pozorně čtěte každou obdrženou zprávu z banky. Pokud jí nerozumíte, raději do banky zavolejte.

Sedmašedesátiletá žena ze Šumperka se na policisty obrátila o víkendu. Neznámý pachatel ji připravil o téměř 50 tisíc korun.

"Oznamovatelka uvedla, že jí v pátek odpoledne přišla přes messenger zpráva od její neteře, která od ní požadovala zaslání telefonního čísla. Zdůvodnila to tím, že se jedná o soutěž, ve které hrají o jídlo v restauraci. K výhře postačí, když jí teta přepošle doručené SMS zprávy s kódy," popsal mluvčí policie Libor Hejtman.

Žena byla přesvědčená, že skutečně komunikuje se svou neteří, a tak jí zprávy přeposílala. Poslala jí i datum svého narození a zanedlouho dostala zprávu týkající se nové bankovní identity přidělené bankou s novým uživatelským jménem, kterou neteři také přeposlala. Na její pokyn pak potvrdila přes mobilní klíč několik transakcí ke svému bankovnímu účtu.

"Stále byla ujišťována, že je vše v pořádku a nemusí mít obavy. To se ale už oznamovatelce nezdálo a přihlásila se do svého bankovního účtu. A tam zjistila, že jí z konta odešly desítky tisíc korun," uvedl mluvčí policie. Kriminalisté celou věc vyšetřují pro podvod a další dva trestné činy, za které hrozí až osm let vězení.

Žena ze Zábřežska na sociálních sítích naletěla lékaři ze Sýrie. Přišla o téměř 200 tisíc korun

O téměř 200 tisíc korun přišla pětapadesátiletá žena ze Zábřežska, která na sociálních sítích naletěla údajnému lékaři ze Sýrie. Podvodník si vymyslel báchorku o tom, že je vdovec a má nezaplacené zdravotní pojištění. Žena za něho nakonec peníze...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvod, neteř, SMS, účet, kód, identita, banka, Šumperk, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teto, přepošli mi SMS s kódy. Žena ze Šumperka přišla o padesát tisíc, myslela si, že komunikuje s neteří  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.