Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Sdílení kol v Přerově trhá rekordy. Město hodlá rozšířit síť stojanů

Přerov láme rekordy ve využití sdílených kol v porovnání s ostatními městy. Službu od konce června provozuje společnost nextbike, za říjen zaznamenala přes 27 tisíc výpůjček. Svou roli podle zástupců města hraje terén, rozvinutá síť cyklostezek a příznivé počasí.

"Nejvytíženějším místem je nádraží, na druhém místě je obchodní centrum Trumf a Předmostí, následuje stanoviště u sportovní haly, na náměstí TGM, stanoviště u centra Galerie, na Velké Dlážce a jsem rád, že kola využívají také středoškoláci, takže 830 výpůjček jsme zaznamenali u Gymnázia Jakuba Škody. V dalším roce chceme instalovat nové stojany, aby cyklisté věděli, kam mají kola dávat," uvedl náměstek primátora Přerova Tomáš Navrátil (ANO).

Za říjen si obyvatelé Přerova půjčili sdílené kolo ve 27 500 případech, o měsíc dříve to bylo 24 tisíc a v srpnu 21 tisíc výpůjček. "Opravdu nás zájem překvapil. Máme dohromady 140 kol, původně jsme počítali s tím, že každé kolo bude půjčeno třikrát, stejně jako například v Prostějově. Poslední měsíc nám ukázal, že bylo půjčeno až šestkrát. Je to pozitivní věc a těší nás, že jsme v něčem takovém na špičce v celé republice," dodal náměstek.

Půjčení kola na prvních 15 minut platí město. Z rozpočtu na to vyčlenilo letos téměř dva miliony a na příští rok 3,2 milionu korun. Po první čtvrthodině zdarma platí uživatelé 25 korun za každou půlhodinu.

Sdílená kola a koloběžky se vrací do měst v Olomouckém kraji. V Přerově budou mít premiéru

S teplejším počasím se do Olomouckého kraje vrací oblíbená sdílená doprava. V Olomouci, Přerově a Prostějově bude možné si na desítkách míst zaplatit výpůjčku speciálně označená kola nebo koloběžky na libovolně dlouhou dobu.

"Vyčleněná částka, která jde na službu z rozpočtu města, je vysoutěžena - umíme s ní však hýbat, můžeme použít prostředky z příštího roku. Částka se pak může navýšit, ale to budeme řešit až v roce 2024. Je nesmyslné, abychom tuto aktivitu tlumili, i kdyby na to město muselo v budoucnu doplácet. Veřejnost si na to zvykla, je to rekordně užíváno. I kdyby příští rok byly výpůjčky vyšší, než jsme předpokládali, beru to jako benefit, město by určitě ty prostředky mělo najít," uvedl primátor Petr Vrána (ANO).

Sdílená kola budou mít lidé v Přerově k dispozici do prosince. Po zimní přestávce se služba obnoví a potrvá opět do prosince. Speciálně označené bicykly se znakem města je nyní možné odložit na čtyřech desítkách stanovišť, jsou k dispozici po celém městě včetně jeho 13 místních částí.

Společnost nextbike Czech Republic provozuje podle svého webu systém sdílených jízdních kol v 35 městech.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky kolo, sdílení, rekord, zájem, Přerov, ANO 2011, Gymnázium Jakuba Škody, Tomáš Navrátil, Petr Vrána, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílení kol v Přerově trhá rekordy. Město hodlá rozšířit síť stojanů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.