Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Ozbrojenci z Hamásu použili k přeletu do Izraele paraglidingové vybavení od přerovské firmy

Radikálové z hnutí Hamás použili podle serveru Seznam Zprávy k útoku na jih Izraele také paraglidingové vybavení od české firmy Nirvana Systems, která sídlí na letišti Bochoř u Přerova. Společnost ve velkém obchoduje s kluzáky a motory po celém světě, majitel tak neví, jak se mohly prostředky dostat k teroristům do Pásma Gazy.

Výlohy Muzea umění v Olomouci pokryly portréty stovek Izraelců unesených hnutím Hamás

K celosvětové iniciativě Bring Them Home (Přiveďte je domů) na podporu osvobození osob unesených palestinským hnutím Hamás se připojilo Muzeum umění Olomouc. Výlohy muzejní budovy v centru Olomouce pokrývají plakáty s portréty 240 žen, mužů a...

Palestinští radikálové z hnutí Hamás, kteří 7. října zaútočili na jih Izraele, použili k překonání hranice paraglidingové vybavení české firmy Nirvana Systems. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy, který o tom informovala americká organizace Sjednocení proti jadernému Íránu (UANI). Podle ní je motorový paraglide přerovské firmy vidět na záběrech, které odvysílala zahraniční média.

Majitel firmy netuší, jak se stroje mohly k teroristům do Pásma Gazy dostat. „Prodali jsme celkem 3500 paramotorů po světě a přes 5000 padáků. Asi chápete, že neznám všechny svoje zákazníky, dealera máme mimochodem i v Izraeli, také v Americe, Německu a celkem 42 zemích. Normálně si naše výrobky mohli kdekoliv po světě koupit," řekl serveru vlastník Nirvana Systems Pavel Březina.

Rakety jsme měli nad hlavami. Studenti jesenické průmyslovky byli v Izraeli na stáži o robotice a zažili útok teroristů

Útok teroristického hnutí Hamás zažili studenti jesenické průmyslovky, kteří byli v Izraeli na stáži o robotice. Ze střední školy ve městě Hod Hasharon odjížděli pod palbou raket. Létali nám nad hlavami, popisuje jeden ze studentů.

Podle webu firma měla v minulosti partnerskou společnost v Íránu, který má dobré vztahy s Hamásem. S leteckou školou v Teheránu, která figuruje na stránkách přerovské firmy jako jeden z distributorů, už podle Březiny společnost nespolupracuje. „Ten člověk žije už posledních pět let v Americe v Los Angeles. Jestli je tedy uvedený na našich stránkách, tak jenom z historického hlediska,“ uvedl Březina a doplnil, že na Blízkém východě v posledních letech žádné velké zakázky firma neměla.

Seznam Zprávy s odkazem na informace serveru gratf.org (Globální boj proti terorismu) uvedl, že se členové Hamásu cvičili v ovládání motorových paraglidů v Malajsii, kde Nirvanu Systems zastupuje společnost Air Ventures v Kuala Lumpuru. Malajsijský režim ale Hamás na svém teroristickém seznamu nevede a je to pro něj legitimní subjekt, doplnil web.

Ozbrojenci Hamásu před měsícem v jižním Izraeli pozabíjeli na 1400 lidí, převážně civilistů, a přes 240 lidí odvlekli do Gazy jako rukojmí. Izrael se v reakci na tento útok zavázal, že hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy od roku 2007, zcela zničí. Podle palestinských úřadů, které v Gaze kontroluje Hamás, si odvetné izraelské údery za poslední měsíc vyžádaly 10 569 obětí, z nichž zhruba 40 procent jsou děti. Oběti jsou i na straně Izraele.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Izrael, Palestina, Hamás, konflikt, útok, paraglide, firma, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ozbrojenci z Hamásu použili k přeletu do Izraele paraglidingové vybavení od přerovské firmy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.