Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bytová výstavba v Olomouckém kraji letos klesla o téměř čtyřicet procent. Loni se naopak zvýšila o třetinu

Bytová výstavba v Olomouckém kraji po loňském rychlém růstu letos výrazně klesla. Od ledna do září se začalo stavět 1074 bytů, což je meziročně o 39 procent méně. Za celý rok 2022 se přitom bytová výstavba v kraji meziročně zvýšila o třetinu.

Na novou výstavbu letos od ledna do září v Olomouckém kraji připadlo 825 bytů a na změny hotových staveb 249 bytů. Z toho v nových rodinných domech začala stavba 535 bytů, v nových bytových domech 290 bytů a v nebytových budovách 66 bytů.

Bytová výstavba v posledních letech ožila hlavně v Olomouci, kde se nyní připravuje, staví či dokončuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti budují byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu. Společnost Sochorova stavební na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů.

Přes 200 bytů ve dvou etapách postaví v areálu bývalých sladoven a mrazíren developerská společnost Link City Centrum NS. Developerská skupina Redstone kvůli vysoké poptávce po bytech rozšířila zahájenou stavbu první etapy projektu Šantovka Living z původně plánovaných dvou bytových domů na čtyři. Počet nabízených bytů se tak zdvojnásobil na 68.

Stavbu bytů u nádraží v Olomouci chce investor zahájit už letos. Investice je 2,6 miliardy

Už letos chce investiční skupina DRFG zahájit v sousedství hlavního nádraží v Olomouci stavbu prvních 168 bytů. Developer zde koupil parcely o ploše přes čtrnáct tisíc metrů čtverečních, první etapa výstavby má skončit v polovině roku 2024....

Loni v kraji začala stavba 2255 bytů, ve srovnání s rokem 2021 to bylo o třetinu více. Meziroční tempo růstu bylo v roce 2022 mezi všemi kraji nejvyšší. Předloni pak bytová výstavba v Olomouckém kraji naopak výrazně klesla. Začala stavba 1690 bytů, meziročně to bylo o 11,8 procenta méně. Bytová výstavba v kraji už v roce 2020 po předchozím růstu meziročně klesla o 8,2 procenta, jelikož značnou část stavební sezony poznamenala pandemie koronaviru. V předcovidovém roce 2019 bytová výstavba v kraji rostla o 2,3 procenta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky výstavba, byt, Olomouc, bytový dům, pandemie covidu-19, Slavonín, Tabulový vrch a.s., Redstone

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bytová výstavba v Olomouckém kraji letos klesla o téměř čtyřicet procent. Loni se naopak zvýšila o třetinu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.