Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Tunel v prostějovských vodárnách, akcionáři byli oklamáni. Krajský soud zrušil rozhodnutí o pronájmu

Krajský soud v Brně zrušil sedmnáct let staré rozhodnutí o pronájmu prostějovských vodáren koncernu Veolia. Podle soudu se jednoznačně prokázalo, že pronájem byl nevýhodný, při rozhodování byli akcionáři oklamáni nepravdivými posudky a falešnou zprávou představenstva podniku.

V rozporu se zákonem
"Prodej výdělečné činnosti podniku Vodovody a kanalizace Prostějov byl pro společnost nevýhodný. Dle názoru soudu bylo jednání, které předcházelo hlasování, v rozporu se zákonem, když účastníci valné hromady nebyli ze strany společnosti pravdivě informování o všech důsledcích daného rozhodnutí."
Krajský soud v Brně

Krajský soud v Brně se případem zabýval několik let. Před časem nakonec vyslovil neplatnost usnesení valné hromady společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov z ledna roku 2006 o prodeji části podniku a o nájmu a provozování vodárenské infrastruktury.

Soud vyslechl řadu svědků a nechal si udělat dva nové znalecké posudky, z toho jeden revizní. "Podle názoru soudu bylo jednoznačně prokázáno, že vznikne majetková újma akcionářům. Akcionářům byly jednoznačně poskytnuty nepravdivé informace, došlo k obejití zákona, došlo tedy ke zneužití hlasů většinového akcionáře, když akcionářům byly předloženy nepravdivé znalecké posudky a předložena nepravdivá zpráva představenstva. Uzavřením smluv byla způsobena majetková újma společnosti," konstatovala v rozsudku Krajského soudu v Brně samosoudkyně Hana Klimešová.

Akcionáři podle soudu dostali nepravdivé informace například také o čerpání dotací, které byly naopak v případě pronájmu vyloučené, nebo o růstu cen vodného a stočného o inflaci. 

"Rozsudek jasně říká, že v roce 2006 šlo o podvod. Zisky z prodeje vody odtékají do zahraničí, na opravu potrubí nebylo možné čerpat dotace a nikdy se nedodržel slib, že vodné a stočné se bude zvyšovat jen o inflaci. Zastupitelé, kteří hlasováním v roce 2005 odstartovali tunelování Vodovodů a kanalizací Prostějov, dodnes neudělali nic, aby svou chybu napravili," zlobí se opoziční prostějovský zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Na Olomoucku a Prostějovsku si lidé příští rok připlatí za pitnou vodu. Zdraží o jedenáct procent

Na Olomoucku a Prostějovsku si lidé příští rok připlatí za vodu. Vodné a stočné vzroste zhruba o 11 procent. Na Olomoucku lidé za metr krychlový pitné vody zaplatí bez DPH 108,34 koruny, na Prostějovsku to bude 116,29 koruny.

Hlavní slovo v prostějovských vodárnách má město Prostějov se 75 procenty akcií, necelých 18 procent drží další města a obce, přes sedm procent mají fyzické osoby. Jedna z nich také podala žalobu k soudu na neplatnost pronájmu.    

Předseda představenstva vodáren a náměstek primátora Prostějova Miloš Sklenka (ANO) tvrdí, že představenstvo jedná s Moravskou vodárenskou z koncernu Veolia o ukončení pronájmu. "Toto jednání se vede již více jak rok a v současné době se pracuje s variantami na ukončení vztahu," sdělil Sklenka.

Navzdory zdrcujícímu rozsudku Krajského soudu v Brně však pronájem vodárenské infrastruktury zahraničnímu koncernu obhajuje. "Za dobu trvání smlouvy obdržel Vak okolo 1,5 miliardy korun, které plně investoval do vodárenské infrastruktury. Pokud bychom se měli vrátit zpět na datum smlouvy, tak si to nedokážeme představit," uvedl Sklenka. Město letos uspořádalo seminář pro zastupitele, kde se probíraly všechny možné varianty budoucího uspořádání a provozu vodáren, finální rozhodnutí pak musí posvětit městské zastupitelstvo.

Podle opozičního zastupitele Ošťádala se kontrola nad hospodařením s vodou musí vrátit zpět do rukou města a dalších akcionářů. "Současné rozložení sil na radnici není zárukou, že tento požadavek bude naplněn. Proto je zapotřebí vyžadovat transparentní kroky a kontrolu veřejnosti při nápravě lumpáren z roku 2006 a 2017," prohlásil Ošťádal.

Moravská vodárenská se k rozsudku nevyjádřila. "Moravská vodárenská není účastníkem tohoto soudního sporu, nemůže tedy podat k probíhajícímu jednání žádné stanovisko. Probíhající jednání nemá žádný dopad na cenu vodného a stočného pro rok 2024," sdělila mluvčí společnosti Markéta Bártová. Cena vodného a stočného na Prostějovsku vzroste v příštím roce o 11 procent.

Kdo navrhl žlutou čáru před domem náměstka Rozehnala z ANO? Klíčový dokument v Prostějově zmizel

Před domem náměstka primátora Prostějova Jiřího Rozehnala z ANO je už několik měsíců žlutá čára, takže zde nikdo nemůže parkovat. Kdo toto opatření navrhl, je však záhadou. Klíčový dokument totiž ze spisu na prostějovském magistrátu zmizel.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vakpv.cz

Štítky vodárny, pronájem, tunel, podvod, rozsudek, Prostějov, Krajský soud v Brně, koncern, Veolia, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Přeloženo do češtiny: tento zlodějsko-fašistický režim nechal 17 let okrádat občany tohoto státu zahraniční společností... Není na čase vlastizrádce, a to nejen ty justiční, pověsit?

Středa, 6. prosince 2023, 09:06Odpovědět

Jan Strapina

No jo,hříšníci se najdou všude,na druhou stranu za prachy co jim Veolia zaplatili,tak zrekonstruovali a zmodernizovali ty vodárny!!!!!!Problém je že u nás v republi ce politici neumí zrealizovat takový projekt bez malé domů!!!!!!!!!!!

Úterý, 5. prosince 2023, 14:19Odpovědět

Libor Burian

To je jako když překupníkovi prodáte vodu z vlastní studny a on vám dá pár korun abyste mu ji opravili. Je nutné začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Udělat to jako na Islandu kde po 2007-8 když mafie rozvezla svou mafiánskou stavební krizi tak ty parazity vyhnali a jsou v desítce nejbohatších zemí. Po rozvratu v roce 89 převlékli soudruzi soukmenovci kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Kancelář Blaník, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB,agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, na XTV načtený životopis Pávka, Bosé stopy značky Baťa, FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (za soudruha Tošovského), svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní), Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá, bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/ ; Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky,, na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Minúta pravdy Milana Uhríka,na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova (3.2), Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati,filmy Ukřižování s Mel Gibsonem, Kladivo na čarodějnice, Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Hlava22, Rozrušená země, Toman, Ucho a Orwell1984, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1, 2, Devadesátky včetně dokumentu, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Okamžik záblesku, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie, výroba vražedného šrotu, zelenismus, migrantismus, globalismus, duhysmus, euhujerismus, kovidismus, lichvamafie, inflace, ceny všeho, dotace, fijalové ziskovky, kterých je asi 150000,,300 Pandora daňových rájařů odkláněčů (v Izraeli 665 !). Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu,...

Neděle, 10. prosince 2023, 20:37Odpovědět

Tunel v prostějovských vodárnách, akcionáři byli oklamáni. Krajský soud zrušil rozhodnutí o pronájmu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.